Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Et slag i luften

Artiklens øverste billede
To gigantiske vindmølledele bliver transporteret fra Hanstholm Havn til det nationale testcenter for store vindmøller ved Østerild i Thy. Arkivfoto: René Schütze/Ritzau Scanpix

Der er mange gode grunde til at tage til Thy. En af dem er Det Nationale Testcenter i Østerild Klitplantage, hvor verdens største vindmøller er rejst. Man behøver ikke engang køre tæt på for at se en mølle på størrelse med dem, Nrgi har søgt om lov til at opføre på Aarhus Havn. Forskellen er blot, at møllerne i Thy er placeret på land for bedre at kunne teste og justere dem. Normalt er lignende kæmpemøller, der er op til 100 meter højere, end hvad vi normalt ser i landskabet, placeret til havs. Sådan skal det ikke være i Aarhus, for her betyder lokal, snæver symbolpolitik og den tilsyneladende korrekte mening mere end effektivt at gøre noget ved de problemer, verden står overfor.

Tre steder i kommunen er udpeget til at kunne huse i alt otte vindmøller. Den oprindelige plan var, at de to møller på havnen skulle være 150 meter høje. Med påstand om øget trafiksikkerhed for skibene, skal møllerne nu være 220 meter høje. Samme højde som Storebæltsbroens pyloner, væsentligt højere end Lighthouse, over dobbelt så højt som domkirkens tårn og de største vindmøller i ordinær drift, placeret på land i Danmark. Selv hvis man leger, at møllerne ikke støjer eller udløser generende skyggekast, vil deres placering alene visuelt komme til at påvirke mindst lige så mange aarhusianere som den omstridte plan for udvidelse af havnen. Og til hvilken nytte?

Ruslands invasion af Ukraine har vredet armen rundt på vores bevidsthed: vi kommer hverken gennem en truende energikrise eller i mål med den grønne omstilling, uden det bliver mærkbart - til tider også generende mærkbart. Mange er sikkert klar til at betale denne pris, også i egen baghave. Vel at mærke, hvis det giver rationel mening, og også her står mølleplanerne på et skrøbeligt fundament.

...det er helt ude af trit med situationens alvor og, hvad vi mere end nogensinde bør kunne forvente af ansvarlige politikere

Ifølge kommunens oprindelige plan for vedvarende energi, vil en opførelse af i alt otte vindmøller ved Aarhus Havn, Vosnæs og Kasted kun bidrage med strøm svarende til 5 pct. af kommunens behov. Hvor meget de to store møller på havnen alene vil bidrage med, er med andre ord marginalt, og står næppe mål med de gener for aarhusianerne og de forandringer for byen, de vil medføre. Samme plans solcelleanlæg vil til sammenligning kunne bidrage med 55 pct. af det samlede el-behov. Vel kan landvindmøller opføres hurtigere end havvindmøller, men effekten er mindre og Danmark skriger på masser af vedvarende energi, hvis regeringens visioner om energiøer og power-to-x drømme skal indfries.

Socialdemokratiet kalder vindmøller for »klimaæstetik« - et frelst lingo, der sikkert giver point i kredse, hvor man udarbejder politiske forslag til afskaffelse af flaskevand eller indfører tofutvang i de kommunale køkkener. Men det er helt ude af trit med situationens alvor og, hvad vi mere end nogensinde bør kunne forvente af ansvarlige politikere; at de sikrer, at det er den grønne omstilling og uafhængigheden af Putins gas, der får fart, og ikke symbolpolitikken. Der er hverken penge eller plads til pjank eller til at opføre to skamstøtter for noget, der ligner grøn, men reelt er rød symbolpolitik.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.