Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Min ven, sæt dig højere op

Artiklens øverste billede

Måske du kender fornemmelsen. Man kommer ind i en sal fuld af mennesker. Lutter fremmede, synes man. Så hvor skal man sætte sig, det ser ud som om alle andre har deres faste pladser. Og man bliver opmærksom på sig selv på en ubehagelig måde – ville egentlig helst fylde så lidt som overhovedet muligt.

Pludselig er der så én, der rejser sig op og vinker: Kom, du kan sidde her. Og med ét er rummet og situationen som forandret. Man hører til. Nu giver det mening.

Overskriften stammer fra et sted i det nye testamente, hvor Jesus til en fest har bemærket, at værten kun har inviteret alle sine venner. Der har også været en stille kamp om pladserne: Alle vil til højbords, ingen har lyst til at sidde på de nederste pladser. Ingen har lyst til at føles sig udenfor.

For kampen om pladserne er dybest set en kamp om magt. Hvem er egentlig mest værd? Hvem har krav på værtens helt særlige opmærksomhed.

Og den kamp er universel. Kampen om de bedste pladser. Og Jesus var altid klar i sin kritik: I Guds rige er de mindste de største, som han kunne sige. Og den største magt er kærlighedens. Der, hvor man tjener i stedet for at herske. Hos den, der har blik for andres ret og plads i verden. Når vi siger: Ven, sæt dig højere op.

For der kan hurtigt blive vendt op og ned på det. Den raske og stærke bliver syg, og får brug for hjælp. Den unge bliver gammel. Et menneske midt i livet med arbejde og en tryg hverdag bliver pludselig sendt på flugt. Vi kan alle havne i afmagten. Vi er lige i vores sårbarhed. Lige i værdi. Men også stærke i fællesskab.

Du har et kæmpe ansvar. Du som har overskud og kan invitere til fest. Du skal række længere ud end til dine venner, som kommer med gaver og nye invitationer: ”Nej, når du vil holde en fest, så indbyd fattige, vanføre, lamme og blinde.  Da skal du være salig, for de har ikke noget at give dig til gengæld”.

Så Jesus konfronterer værten: Du har et kæmpe ansvar. Du som har overskud og kan invitere til fest. Du skal række længere ud end til dine venner, som kommer med gaver og nye invitationer: ”Nej, når du vil holde en fest, så indbyd fattige, vanføre, lamme og blinde. Da skal du være salig, for de har ikke noget at give dig til gengæld”.

Vi nærmer os påske. Den største kristne højtid, hvor vi fejrer kærlighedens triumf over mørke og død. Guds kærlighed gennem hans søn, som kom for at tjene os. Han, som satte sig selv til side for at tilbyde os de bedste pladser. I Guds rige, hvor den mindste er den største og alle har samme uerstattelige værdi.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.