Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Lykke er opreklameret

Artiklens øverste billede
Hanne Jul Jakobsen. Foto: Presse

Det går rigtig dårligt med det mentale helbred i Danmark. Det er den korte version af den store undersøgelse, der fornyeligt blev offentliggjort af Sundhedsstyrelsen.

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, for de fleste af os. Jeg kender ikke nogen, der ikke enten selv lider af stress, angst og depression, eller er tæt på nogen der gør.

Det er som om vi har bildt os selv ind, at lykke er en menneskeret, og at det er vores egen skyld hvis vi ikke er lykkelige. Men hvem har overhovedet sagt at vi skal være lykkelige? Lykke er opreklameret!

Undersøgelsen viser, at det er blevet næsten lige så normalt for unge at lide af stress, som ikke at gøre det. Det er altså ikke et sundhedsproblem, men et samfundsproblem. Hastigheden er for høj, presset for stort, individualiseringen for radikal, fællesskaberne for lidt rummelige.

Der er mange forklaringer, og jeg skal ikke gøre mig klog på, hvorfor det er gået så galt, men det optager mig, hvordan vi kan få vendt den udvikling. Det er os, som forældre og voksne, der har ansvaret for at sænke farten, lette presset og giver rammer for fællesskab, fordybelse og ro.

Det kommer ikke af sig selv. Jeg tror ikke der findes noget kvikfix, men jeg tror, en af de livsløgne der gør os syge, er løgnen om at vi skal være lykkelige.

Det er som om vi har bildt os selv ind, at lykke er en menneskeret, og at det er vores egen skyld hvis vi ikke er lykkelige. Men hvem har overhovedet sagt at vi skal være lykkelige? Lykke er opreklameret! At håbe på at være værdsat, at gøre nytte og at være en del af noget meningsfyldt, er ikke at nøjes med leverpostej.

Det er ikke mindre livsambitiøst. Det er sundt. Tror jeg. Det er et være i verden, med bevidstheden om, at vi ikke kan bære hele vores egen eksistens. Vi bærer hinanden. I medgang og modgang, lykke og ulykke. Det har jeg erfaret, og også, at Gud bærer med.

Det er ikke noget kvikfix, men det er virkelig befriende at øve sig i at have tillid til det.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.