Jeppe K. ville være stolt
Den karikerede ejendomsmægler Jeppe Kaufmann fra satireserien ”Danish Dynamite” kunne ikke have solgt den bedre.
»Det’ lige meget,« siger han til smadret bil eller spildt ”pagne” og nok også til at bruge 3 mio. kr. ekstra til et kunstværk ”bare fordi man kan”.
I 2020 bevilligede byrådet 3 mio. kr. til videoværket ”The Garden in The Machine”, som kunstneren Jesper Just skal opføre på facaden af Filmby 3. Kunstværket, der efter planen fra dengang skulle bestå af 13,2 km lysende LED-strips skal være »en interaktiv installation, som består af film og lyde og kombinerer ideer og varighed, historiske og samtidige optiske teknikker samt relationer mellem natur/virkelighed og teknologi/virtualitet,« som det formuleres i indstillingen.
Man skulle nok have været der, og det kan man så komme mod årets slutning, hvor installationen om naturens langsomme forfald ventes færdigt. Dog i en større og dyrere udgave, end det var tænkt i 2020. I mellemtiden har man nemlig fundet på, at værket skal omslutte alle Filmby 3’s mure, også dem mod baggårde. Det kræver 5,8 km. flere LED-strips og dermed også flere penge. Som Jeppe K. ville have sagt: »Vi skal højere. Forstår du? Det’ lige meget.«
Selvom langt størstedelen af udgifterne til ”The Garden in The Machine” finansieres af fonde og virksomheder (endnu engang og stor tak for det), er det med den nye idé om et større værk, nødvendigt, at kommunen spytter yderligere 3 mio. kr. i kassen. Penge, der tages fra opsparingen i Kultur og Borgerservice, og som vel lige så godt kunne været brugt til lidt flere idrætsfaciliteter, som byen har så stort behov for. Men ”det’ lige meget”, hvilket Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Venstre dog ikke synes.
Man bør i det hele taget være på vagt, når man i byrådssalen hører, at dette eller hint »vil sætte Aarhus på verdenskortet«. For så ved man, at fornuft må føje sig for usammenhængende logikker. Allerede i 2020, da projektet alene begrænsede sig til Filmby 3’s facade, blev det kaldt ”enestående”. Rådmand Rabih Azad-Ahmad (R) sagde dengang, at værket ville blive et vartegn for Aarhus, som ville trække en masse mennesker til byen. Nu bliver det så for 5,8 km mere LED og 3 mio. kr. ekstra skattekroner endnu mere enestående. Og hvad er det så, aarhusianerne, og – må vi forstå – resten af verden kan vente sig af det strømforbrugende LED-værk; såmænd en påmindelse om nødvendigheden af en grøn omstilling, eller som det formuleres i byrådets beslutningsgrundlag:
»Kunstværket taler direkte ind i Aarhus Kommunes klimaindsats, herunder Klimastrategi 2030, og vil således bidrage til styrket bevidsthed om Aarhus Kommunes klimahandling,« lyder det selvmodsigende al den stund, at et flertal i byrådet fastholder, at Aarhus skal være grøn foregangskommune, og at ethvert skridt, stort som lille, i den retning er vigtigt.
Der er ingen tvivl om, at ”The Garden in The Machine” bliver en enestående oplevelse, men det havde det nok også været med ”blot” 13,2 km. LED-strips og med 3 mio. kr., der kunne være brugt til noget andet. Det er i hvert fald, hvad politikerne lovede os i 2020, og det bør ikke være lige meget.