Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Jeppe K. ville være stolt

Artiklens øverste billede
I TV 2-serien "Danish Dynamite" er Magnus Millang den på mange måder hurtige ejendomsmægler Jeppe K. Pr-foto: Håkon Lillegraven

Den karikerede ejendomsmægler Jeppe Kaufmann fra satireserien ”Danish Dynamite” kunne ikke have solgt den bedre.

»Det’ lige meget,« siger han til smadret bil eller spildt ”pagne” og nok også til at bruge 3 mio. kr. ekstra til et kunstværk ”bare fordi man kan”.

I 2020 bevilligede byrådet 3 mio. kr. til videoværket ”The Garden in The Machine”, som kunstneren Jesper Just skal opføre på facaden af Filmby 3. Kunstværket, der efter planen fra dengang skulle bestå af 13,2 km lysende LED-strips skal være »en interaktiv installation, som består af film og lyde og kombinerer ideer og varighed, historiske og samtidige optiske teknikker samt relationer mellem natur/virkelighed og teknologi/virtualitet,« som det formuleres i indstillingen.

Man skulle nok have været der, og det kan man så komme mod årets slutning, hvor installationen om naturens langsomme forfald ventes færdigt. Dog i en større og dyrere udgave, end det var tænkt i 2020. I mellemtiden har man nemlig fundet på, at værket skal omslutte alle Filmby 3’s mure, også dem mod baggårde. Det kræver 5,8 km. flere LED-strips og dermed også flere penge. Som Jeppe K. ville have sagt: »Vi skal højere. Forstår du? Det’ lige meget.«

Selvom langt størstedelen af udgifterne til ”The Garden in The Machine” finansieres af fonde og virksomheder (endnu engang og stor tak for det), er det med den nye idé om et større værk, nødvendigt, at kommunen spytter yderligere 3 mio. kr. i kassen. Penge, der tages fra opsparingen i Kultur og Borgerservice, og som vel lige så godt kunne været brugt til lidt flere idrætsfaciliteter, som byen har så stort behov for. Men ”det’ lige meget”, hvilket Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Venstre dog ikke synes.

Man bør i det hele taget være på vagt, når man i byrådssalen hører, at dette eller hint »vil sætte Aarhus på verdenskortet«. For så ved man, at fornuft må føje sig for usammenhængende logikker. Allerede i 2020, da projektet alene begrænsede sig til Filmby 3’s facade, blev det kaldt ”enestående”. Rådmand Rabih Azad-Ahmad (R) sagde dengang, at værket ville blive et vartegn for Aarhus, som ville trække en masse mennesker til byen. Nu bliver det så for 5,8 km mere LED og 3 mio. kr. ekstra skattekroner endnu mere enestående. Og hvad er det så, aarhusianerne, og – må vi forstå – resten af verden kan vente sig af det strømforbrugende LED-værk; såmænd en påmindelse om nødvendigheden af en grøn omstilling, eller som det formuleres i byrådets beslutningsgrundlag:

»Kunstværket taler direkte ind i Aarhus Kommunes klimaindsats, herunder Klimastrategi 2030, og vil således bidrage til styrket bevidsthed om Aarhus Kommunes klimahandling,« lyder det selvmodsigende al den stund, at et flertal i byrådet fastholder, at Aarhus skal være grøn foregangskommune, og at ethvert skridt, stort som lille, i den retning er vigtigt.

Der er ingen tvivl om, at ”The Garden in The Machine” bliver en enestående oplevelse, men det havde det nok også været med ”blot” 13,2 km. LED-strips og med 3 mio. kr., der kunne være brugt til noget andet. Det er i hvert fald, hvad politikerne lovede os i 2020, og det bør ikke være lige meget.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.