Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Kvindernes daglige kamp: »Vi taber på sundhed og trivsel«

Er du som ung kvinde udenfor arbejdsmarkedet eller arbejdsløs, er du særligt udsat, mener byrådsmedlem

Artiklens øverste billede
Eva Borchorst Mejnertz.
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

På kvindernes internationale kampdag fejrer vi ofte de kampe, vi har vundet og dvæler ved de kampe, der fortsat skal kæmpes. Men hvad med det vi har tabt og den pris, vi betaler?

For med den formelle ligestilling og kvinder, der sejrer ad helvede til med uddannelse, familie og arbejde, så taber vi på sundhed og trivsel.

Og det er i mine øjne en fortælling, vi alt for ofte overser.

I dagens Danmark er der stort set ikke den ting, man ikke skal kunne som forældre. For kvinder går det godt med at opnå et højt uddannelsesniveau og i Danmark er vores børn verdens mest institutionaliserede, fordi kvinder og mødre går på arbejde i stor stil. Samtidig med, at der leveres på hjemmefronten, hvor omsorgsarbejdet og forældreskabet skal passes.

Der er meget godt at sige. Samtidig er vi nødt til at bemærke en udvikling, der desværre går den forkerte vej og har gjort det længe. Danske kvinder og mænd bliver mere og mere stressede. Andelen af danskere med et højt stressniveau er steget fra 20,8 procent i 2010 til 25,1 procent i 2017. Og kvinderne tager desværre førertrøjen, idet 29,0 procent af kvinderne har et højt stressniveau, mens det gælder for 21,0 procent af mændene.

Samtidig er andelen af danskere med dårligt mentalt helbred steget med 3,3 procentpoint fra 2010 til 2017. Også her ser vi en markant kønsforskel. 15,5 procent af kvinderne har et dårligt mentalt helbred, mens det kun gælder for 10,9 procent af mændene.

Sundhedsprofilen fra 2017 viser desuden, at unge kvinder er hårdt ramt og at der er en tydelig social slagside. Er du udenfor arbejdsmarkedet eller arbejdsløs, er du særligt udsat.

I den senere tid har medierne fået øjnene op for den negative udvikling vi ser, når det angår børn og unges trivsel.

I Aarhus er henvisningerne til PPR steget støt, og det står faktisk sløjt til hvad angår den mentale trivsel. Årsagerne er givetvis mange og komplekse. Men vi må spørge os selv, om vi vil acceptere denne udvikling? Og vil vi ikke det, så er vi nødt til at forholde os undersøgende i forhold til hvad der ligger til grund for udviklingen.

Min kvindekamp handler i år om at få greb om den negative trivselsspiral. Hvorfor går det den gale vej for vores trivsel? Hvordan kan vi stoppe denne udvikling og kan vi samles om at vende udviklingen selvom det koster kassen? For noget er ikke som det skal være og vi skylder os selv og hinanden at forstå de komplekse mekanismer der er på spil.

Den 10. marts kommer den nye sundhedsprofil, og lur mig om ikke udviklingen fortsat går den gale vej – også når vi zoomer ind på kvinderne.

Globalt set har man længe vidst, at det betaler sig at fokusere på kvinder og piger, når man arbejder udviklingspolitisk. FN har derfor især fokus på piger og kvinder. Det batter ganske enkelt.

Måske det også giver mening, at vi nationalt sætter fokus på kvinders mentale trivsel og ser nærmere på, hvordan forældres og navnlig mødres mentale helbred spiller sammen med den udvikling, vi ser hos vores børn og unge.

Superkvindernes daglige kamp koster også på trivslen. Er det på tide at tage den negative udvikling alvorligt og slå et slag for den mentale trivsel? Kvindernes internationale kampdag bør også handle om at stoppe hamsterhjulet og reflektere over, hvordan vi i grunden går og har det. Og om vi vil acceptere det.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.