Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Det er nu, Bundsgaards bog skal blive til virkelighed

Artiklens øverste billede
Rådhuset i Aarhus lyser i denne tid op i Ukraines farver. Arkivfoto: Helle Arensbak

Op mod 500 mennesker var forleden samlet i Rådhushallen. Kommunen havde kaldt til stormøde om, hvad det kræver, når anslået 1.200 ukrainere i den kommende tid vil komme til byen på flugt fra uhyrlighederne i Ukraine. Der blev holdt et minuts stilhed - måske stilhed før stormen.

UNHCR vurderer, at vi står overfor den største flygtningekrise siden Anden Verdenskrig, og ingen ved endnu, hvad det kommer til at betyde lokalt. Trods den helt uvante og på mange måder uklare opgave, virker Aarhus Kommune imponerende handlekraftig og klar. Flygtninge tilbydes 12 ugers danskkursus og efteruddannelse, så de kan varetage stillinger i ældreplejen. 300 offentlige bygninger er allerede udpeget som mulige husly, og derudover skal der skaffes bl.a. skolegang og lægehjælp. Men helt afgørende bliver aarhusianernes vilje til hjælpe.

I 2017 skrev borgmester Jacob Bundsgaard bogen ”Rodskud”. Den handler om, hvad der sker, når borgere og foreninger selv tager hånd om store samfundsudfordringer, som myndigheder ikke altid formår at jonglere. Løsningerne bliver anderledes og i visse tilfælde bedre. Det er nu, rodskuddet for alvor skal vokse sig til en støttende stamme som supplement til den kommunale indsats.

Meget tyder på optimale vækstbetingelser. Lige nu står Aarhus og aarhusianerne sammen på tværs af skel og forskelle. Det er ganske enkelt imponerende at høre om små og store lokale initiativer. Fra sit kontor på 10. sal på havnen har Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen givet medarbejdere, der ønsker at hjælpe ukrainerne, fri med løn, og familiens pengetank sender 100 mio. kr. til krigens ofre. I mindre målestok fyldes carporte med privat indsamlet nødhjælp, mens gæsteværelser gøres klar. Elever fra Aarhus Tech har gjort tidligere ældreboliger klar til flygtninge.

Der gøres i det hele taget meget for, at ukrainerne skal kunne opretholde en form for hverdag i Aarhus. Og det er ikke mindst i hverdagen, det gælder; når der skal arrangeres legeaftaler i børnehaven, klassearrangement på skolen, når vi mødes i idrætsforeningerne, samles om bordet i kantinen. Der skal ukrainerne også føle sig velkomne, og ansvaret påhviler os alle.

Mange har brug for at handle i, hvad der ligner en magtesløs situation. Kommunen koordinerer den øjeblikkelige overstrømmende velvillighed, så den gavner bedst muligt. Hvis man som aarhusianer føler, at man har noget at bidrage med, stort som småt, kan man melde sig ved at skrive til frivillig.ukraine@aarhus.dk. Så vil kommunen sende dig videre til en organisation, der kan bruge din hjælp.

Forude venter det uventede. Mange aarhusianere er klar til at yde en uselvisk indsats, som vi for få øjeblikke siden ikke kunne forestille os, skulle være nødvendigt i 2022. Smilets by er også håbets by. Tak Aarhus, Slava Ukraini!


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.