Et job? Nej tak, ikke med den udsigt
Fra Niels W. Gades Vej nummer 7 er der (endnu) en fin udsigt mod Aarhus Havn og Mols. Her midt i det eksklusive komponistkvarter, ikke langt fra Marselisborg Slot, ligger det gamle hovedsæde for det, vi i dag kender som Arla. Mejerikoncernen ejer stadig palæet fra 1904, og til konferencer kan mødedeltagerne så nyde udsigten mod Mols.
I hvert fald indtil den omstridte udvidelse af Aarhus Havn evt. bliver realiseret. En udvidelse, der vil ændre vuet mod bugten i byens sydlige del, og dermed også fra Arlas mondæne ejendom.
Men det er ikke derfor koncernen i lighed med Salling Group er imod den planlagte udvidelse, må man forstå. Argumentet er derimod, at det vil gøre det sværere at tiltrække medarbejdere, hvis udsigten mod bugten forandres. Sådan lyder forklaringen i det høringssvar, som Arla-chef Peder Tuborgh og adm. direktør for Salling Group, Per Bank, har sendt til kommunen.
Bank og Tuborghs bemærkelsesværdige udmelding om udsigtskrævende arbejdskraft, er ikke det eneste aspekt i sagen, der må bekymre Jacob Bundsgaard.
At den nuværende udsigt over Aarhus-bugten på den måde er et afgørende parameter i kampen om at tiltrække arbejdskraft, er en ny dimension, som gør en af tidens store udfordringer for dansk vækst og velfærd endnu større. En dimension, som DI dog endnu ikke har fået øje på. Landets største interesseorganisation for erhvervslivet »bakker helhjertet op om udvidelsen af Aarhus Havn.«
Bank og Tuborghs bemærkelsesværdige udmelding om udsigtskrævende arbejdskraft, er ikke det eneste aspekt i sagen, der må bekymre Jacob Bundsgaard. Som både borgmester og formand for havnen, skal han balancere mange hensyn i den omdiskuterede plan for udbygning.
Havnens direktør, Thomas Haber Borch, har på en sin vis befriende facon udtalt sig bramfrit om indsigelserne. Havnedirektøren undrer sig over, at de to andre topchefer ”ikke er bedre oplyst” og, at han havde forventet, at de ville være i stand til at sætte sig ind i planerne. De ved lige så lidt om havnedrift, som han ved om supermarkeder, må man forstå på Borchs opsigtsvækkende gensvar.
Havnedirektørens facon er milevidt fra borgmesterens diplomatiske tilgang, og der venter derfor Bundsgaard et par interessante kaffemøder med såvel sin havnedirektør som to af landets absolutte topchefer med milliardomsætninger og hovedkvarterer i Aarhus.
»Strandlinjen og vandet fra Tangkrogen til Ballehage er en helt unik perle for vores by, som omtales og anerkendes af vores medarbejdere og nationale såvel som internationale kunder og samarbejdspartnere,« lyder det i Bank og Tuborghs høringssvar. Gad vide, hvad der sker, når det går op for forretningsforbindelserne, at byens helt store perle - Havnens Perle - ovenikøbet er lukningstruet af brand samt kommunens nølende og bagstræberiske tilgang til at sikre den ikoniske grillbars fremtid. Det samme må ikke ske for havnen.