Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Kommunen og manglende borgerinddragelse

Poul Louring fra Vejlby-Risskov Fællesråd undrer sig over borgmesteren.

Artiklens øverste billede
Ved et borgermøde i Vejlby-Risskov deltog 350 personer for at høre om byudvikling. Arkivfoto: Vejlby-Risskov Fællesråd
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

I Vejlby-Risskov Fællesråd har vi med interesse læst om borgmesterens bekymringer om fællesråd og borgerinddragelse i Lokalavisen 12. januar 2022.

Vi ser 3 hovedområder.

1. Fællesrådene er ikke dygtige og flittige nok.

2. Kommunen har kompetence som kan benyttes.

3. Bygherrerne skal påtage sig ansvar for veje og skoler.

Vi tilstår, at der er fællesråd, som er passive. Vi påstår også, at der er rigtigt mange, som er meget aktive, endog proaktive. Jeg erindrer borgmesteren om et borgermøde, han selv deltog i, med mere end 300 deltagere. Mange borgere deltog meget aktivt, men resultatet var som at hælde vand på en gås. Byrådet besluttede lokalplanerne uden ændringer.

Jeg kan love borgmesteren, at fællesrådene har masser af erfaringsudveksling. Det sker naturligvis gennem arbejdsgruppen for fællesrådene, gennem netværket “Med hjerte for Aarhus”, men også ved samarbejde med nabofællesråd om fælles interesseområder.

Fællesrådene udnytter i meget høj grad kommunens kompetencer. Medarbejderne er positive og hjælpsomme i fuldt mål, og de sikrer, at fællesrådene bliver informeret i forhold til den valgte udviklingsplan. Det eneste problem er, at medarbejderne ikke interesserer sig for veje, skoler og idrætsanlæg. Hvis der kommer indsigelser i disse områder, er det ikke imod lokalplanen, for den nævner dem ikke. Det er borgere, grundejerforeninger og fællesråd, som ser og fremfører de problemer.

Som svar på ovenstående mener borgmesteren, at det er bygherrerne, som skal tage vare på veje og skoler. Det er naturligvis håbløst og uansvarligt. De har ikke adgang til trafiktællinger og skolevejsanalyser. Selv om de havde, vil de næppe blive anset for uvildige. I øvrigt er det vel kommunen/politikerne der må forventes at være ansvarlige overfor borgerne i kommunen.

Nu ville det jo være dejligt, hvis vi havde svar på borgmesterens bekymringer. Det behøver vi dog ikke. Borgmesteren giver selv svaret på problemerne. Han siger:
»Nogle gange kan de her planer blive lavet om 20 gange, før der er noget konkret på bordet«. Bygherrerne forventer så ganske naturligt, at planerne bliver gennemført. Det mærker vi tydeligt som fællesråd. Løbet er kørt før vi ser den første skitse.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.