Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Hvis ikke det er delt, er det ikke sket

Når jeg oplever noget særligt, synes jeg, det skal deles på de sociale medier: Et eksotisk ferieminde. Noget jeg præsterede. For hvis ikke det er delt, er det ikke sket. Først når jeg får andres opmærksomhed, synes jeg, det er rigtigt. Jeg er blevet afhængig af andres anerkendende blikke.

At jeg ikke er den eneste, der har det sådan, viser tidens dokumentarserier om mennesker, der indretter deres liv efter, hvad der ser bedst ud på SoMe. Eller som sletter de opslag, der ikke giver likes nok. Likes kan blive som narkotika for os. Får vi ikke nok likes, kan vi begynde at vende det indad: Det er mig, der er noget i vejen med!

Engang var det Guds kritiske og fordømmende blik, mennesker lod sig styre af. I flere kirkerum kan man se Guds ene altseende øje skue truende ned: Pas på, hvad du gør!

Den slags syn på Gud har vi lykkeligvis vristet os fri af, tænker vi. Men hvad har vi sat i stedet? Er vi mon bedre tjent med hinandens nådesløse domme, der fældes lynhurtigt, når vi farer til tasterne på de sociale medier? De domme kan bestemt være lige så fordømmende og nedbrydende som et forvrænget gudsbillede.

Den tjekkiske forfatter Milan Kundera skrev for mere end 30 år siden i en af sine romaner om, at Guds ene, altseende øje er erstattet af de tusinde kameralinser.

Den tjekkiske forfatter Milan Kundera skrev for mere end 30 år siden i en af sine romaner om, at Guds ene, altseende øje er erstattet af de tusinde kameralinser. Altså lang tid før de sociale medier…

Jeg tror, vi har brug for tilgivende og overbærende blikke og mest af alt at finde et ståsted, hvor alt ikke afhænger af, hvad jeg kan vise frem.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.