Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Årets store udfordring ligger i vest

Artiklens øverste billede

Der er nok at gøre for det dugfriske byråd i det nye år. En af de store udfordringer i 2022 bliver Bispehaven. En helhedsplan, der skal bringe Bispehaven og dele af Hasle i bedre balance med resten af Aarhus, er på vej. Det er tvingende nødvendigt. For det halter gevaldigt med både uddannelse, beskæftigelse, sundhed og tryghed i boligområdet. Det står så grelt til, at børn fra Bispehaven har et væsentligt dårligere udgangspunkt for livet end byens andre børn. Det faktum bør ingen ansvarlige politikere kunne leve med. Byen kan i hvert fald ikke.Enhedslisten forsøger ellers at ignorere virkeligheden mellem blokkene. Gang på gang har partiet sagt nej, nej, nej til helhedsplanen uden selv at præsentere et eneste konkrete forslag til, hvordan man så agter at løse Bispehavens store problemer. Dem er der nok af, viser fakta:

44,5 pct. af beboerne står uden for arbejdsmarkedet. Fraværet blandt skoleeleverne er stigende, 16 pct. af de 15-24-årige er hverken i arbejde eller ved at tage en uddannelse. Ungdomskriminaliteten er fire gange højere end i resten af kommunen, og politiet modtager næsten tre gange så mange anmeldelser fra Bispehaven som fra resten af Aarhus. I 2020 udgjorde ikke-vestlige indvandrere og efterkommere 69 pct. af de i alt 2.129 beboere i Bispehaven mod 32,1 pct. i andre almene boligområder i kommunen.

En så vidtrækkende plan, der griber ind i så mange menneskers liv, men som også forsøger at løse så omfattende problemer, kræver bred opbakning og sikker hånd på rådhuset.

Folketinget besluttede i 2018, at andelen af almene boliger i 2030 maksimalt må udgøre 40 pct. i særligt belastede boligområder. Tiltaget blev kendt som ”Ghettoloven”. For Bispehaven betyder det, at seks blokke skal rives ned, men sådanne punktnedslag gør det ikke alene. Derfor arbejder man i Aarhus med en helhedsplan, der også indeholder ændret infrastruktur samt bud på, hvordan Bispehaven både fysisk og i overført betydning kan åbne sig mere op mod resten af byen.Nedrivninger og andre radikale forandringer skaber naturligt bekymringer for beboerne. Det bør dog ikke få ansvarlige politikere til at ryste på hænderne. Efter kommunalvalget fik man fornemmelsen af, at de radikale var ved at vakle i opbakningen til helhedsplanen. Havde man under valgkampen lovet for meget på hjemmebanen i Aarhus Vest? Tvivlen om den radikale opbakning var så stor, at partiet før nytår måtte understrege, at de skam stod ved aftalen.

En så vidtrækkende plan, der griber ind i så mange menneskers liv, men som også forsøger at løse så omfattende problemer, kræver bred opbakning og sikker hånd på rådhuset. Heldigvis har langt de fleste partier udvist den nødvendige ansvarlighed og bør nu stå fast på den grundlæggende intention. Også nu, hvor planen er på vej i høring med forventeligt massive protester undervejs. Man så det, da den tilsvarende helhedsplan for Gellerup blev vedtaget. Det er i hele byens interesse, at planen realiseres og forholdene i Bispehaven forbedres væsentligt. Ikke at gøre noget er ikke et alternativ.

Læs også

Del artiklen