Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Julen i Aarhus har været truet længe. Men håbet er omsider kommet til byen

Artiklens øverste billede

Det er som om, at forsøgene på at skabe en attraktiv julestemning i midtbyen følger samme dramaturgi som en tv-julekalender fra dengang den slags faktisk handlede om nisser og jul tilsat en snert af hygge; julen er truet.

I ”Jul i Gammelby” bliver julen fortrængt af købmandens bekymringer for, om det gode skib ”Håbet” når frem med varer. Julen var i fare, nøjagtig som det i mange år har været tilfældet i midtbyen. Mange af byens små og store butikker spreder julestemning, der strømmer ud over strøg og stræder. Men forsøg på en større, samlende attraktion, der kan glæde aarhusianerne og lokke udenbys gæster til, har gennem årene været forkølede og forfejlede. Vi husker billederne fra tidligere år: Omrejsende madcirkus på de centrale torve. En emitteret dobbeltdækkerbus, der sælger karameller til overpriser. Mere eller mindre æstetiske skure, der rundt omkring i byen falbyder alt fra rullekebab til rigeligt brændte mandler og uldhovedbeklædning af tvivlsomt ophav. En frisk trailertur i Jem & Fix samt 750 kroner i månedlig leje til kommunen har været alt, hvad der skulle til for at banke en bod sammen og blive konkurrent til byens faste butikker med helt andre huslejeniveauer.

... lad os håbe, at der i år er lagt de første halmballer til en attraktion, der med tiden kan vokse sig større til gavn for midtbyens liv og til glæde for de handlende og besøgende.

Heldigvis er der i år kommet nye kræfter på Store Torv. Anna Lund og hele holdet hos Food-Aarhus, der hvert år arrangerer FoodFestival på Tangkrogen, er blandt drivkræfterne bag ”Jul på Store Torv”. Et helhjertet og tiltrængt indslag i decembermørket. Her er fællessang, gløgg, koncerter og indslag med danske gastronomer. Der er sammenhæng, omhu og noget at være fælles om. Med ”Jul på Store Torv” er der sat tiltrængte nye standarder for, hvad man med den rette idé og ambition kan berige byen med. Håbet er lagt til.

Premiereweekenden var dramatisk og tragisk, da en ulykke med en hestevogn kostede kusken livet. Onsdag satte det voldsomme vejr en kæp i julen. Men lad os håbe, at der i år er lagt de første halmballer til en attraktion, der med tiden kan vokse sig større til gavn for midtbyens liv og til glæde for de handlende og besøgende.

Små og store butikker og restauranter er sammen med f.eks. Ridehuset, Den Gamle By og Tivoli Friheden med til at gøre byen attraktiv i december. Men uden initiativer som ”Jul på Store Torv” er vi i byens offentlige rum efterladt med triste boder og en skøjtebane i Musikhusparken, der om vinteren ligner indgangspartiet til et tysk grænsesupermarked og som resten af året skal reetableres efter ødelæggende køreplader, skøjtebane, betonklodser og manglende ambitioner for livet i byrummet.

Læs også

Del artiklen