Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Marselistunnelen vil jævne herberg med jorden - hvor skal de hjemløse så bo?

Byrådskandidat forventer, at man finder en god løsning for det private herberg Skrænten, når Marselistunnelen skal bygges.

Artiklens øverste billede
Foto: Google Maps

Man kan i medierne læse, at staten nu overtager aftalen om at bygge Marselistunnelen. VVM-undersøgelserne skal være færdige i 2024, og gravearbejdet forventes at gå i gang i 2025.

Politikere og borgere er glade og fulde af forventning om, hvad tunnellen kan gøre for trafikken i Aarhus.

Men intet sted nævnes det, at der, hvor Marselistunnellen skal bygges, ligger herberget Skrænten. Skrænten er ikke et kommunalt projekt, og det er derfor nemt for politikerne i Aarhus at overse. Skrænten er Gadelivs eget private herberg. Eller i virkeligheden er der nærmere tale om en alternativ boform, baseret på en kollektiv tankegang.

Her bor 8-10 hjemløse. De er selv med til at drive stedet, sammen med Gadeliv, og alle hjælpes ad, når der skal organiseres arbejdsdage, anlægges have, isoleres campingvogne, etableres fælles udekøkken og meget mere.

Skrænten har været en model og inspiration for nogle af de boformer, Aarhus kommune etablerer, fordi den har været et foregangsbillede for en indsats, der rent faktisk virker. Der er ingen tidsbegrænsning for, hvor længe man kan bo her, og det har medvirket til, at en del hjemløse har kunne finde ro og er blevet så komfortable med at bo i en bolig, at de på et tidspunkt bliver klar til at flytte i egen bolig, i en mere traditionel boform.

Men for at bygge Marselistunnelen er det nødvendigt at jævne Skrænten med jorden. Bogstaveligt talt. Og på nuværende tidspunkt er der ingen planer for, hvor beboerne på Skrænten så skal flytte hen. Det er bekymrende. At sikre vores mest udsatte borgere burde have førsteprioritet.

Blot at flytte disse borgere i en traditionel lejlighed er ikke løsningen. Det er de ikke klar til endnu, og risikoen for, at de igen ender på gaden, vil være stor.

Der er derfor behov for enten at genetablere Skrænten i dets nuværende form et andet sted, eller at udvikle denne boform yderligere, f.eks. ved at flytte dem til kommunens landejendom ved Skejby og lave en Skrænten version 2.0.

En plan for Skrænten er uanset en nødvendighed, så etableringen af Marselistunnelen ikke sker på bekostning af, at tidligere hjemløse borgere igen bliver hjemløse. Og da arbejdet omkring Marselistunnelen meget snart går i gang, haster det også med en løsning for Skrænten, så vi ikke først inddrager dem i planlægningen i 11. time og ender med at stå med et akut behov for at finde et nyt sted til dem.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.