Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Hvorfor lytter Aarhus ikke til fællesrådene?

Al byudvikling bør inddrage dem, der lever i lokalområdet, lyder det fra byrådskandidat Morten Bak Josefsen.

Artiklens øverste billede
55-årige Morten Bak Josefsen stillede første gang op til kommunalvalg i Aarhus i 2017. Foto: Privat

Som borgere i Kolt-Hasselager har vi oplevet, hvordan SF-rådmand Thomas Medom tromler lokalområdet i Kolt-Hasselager. Dermed er visionerne for byområdet bristet. SF rådmanden har uden varsel eller inddragelse aflyst salget af Kolt Skole. Skolen vil blive inddraget til elever fra Langagerskolen i Viby. Vi glæder os naturligvis over, at der kommer liv i skolen, så området ikke blot står og forfalder endnu mere og inviterer til ukontrollable fester, salg af stoffer og hærværk. Senest så vi, at der blev sat ild til et skoleskur. Vi glæder os til at se de nye skoleelever i vores område, og over at skolebygningen, som man skammeligt har forsømt, nu igen bliver vedligeholdt.

Processen er imidlertid uacceptabel, og det er SF-rådmandens ansvar, et ansvar han ikke har løftet. Nu er Kolt-Hasselager Fællesråd næsten slået tilbage i forhold til de visioner, vi har brugt meget tid på at udarbejde sammen med Kolt-Hasselagers borgere. Vi er skuffede og står tilbage med en oplevelse af afmagt. En sådan proces betyder desværre, at der skabes mistillid til vores forvaltninger og politikerlede.

Hvorfor og hvordan man er kommet på denne geniale proces og løsning, må SF-rådmanden selv svare på. Hvor er vores borgmester i denne sag? Det er hans ansvar at koordinere mellem vores magistrater.

Historien startede med, at man valgte at placere et nyt butikscenter langt fra det sted, vi selv har ønsket i forhold til vores vision for området. Fællesrådet har længe ønsket et bymæssigt samlingspunkt, hvor Kolt Skole og det nuværende butikstorv skulle være omdrejningspunktet. Så kom ud af den blå luft beslutningen om at tage skolen i brug igen til skoleformål. En beslutning der begrænser handlingsrummet for en positiv udvikling af området, fordi SF rådmanden ikke kan eller vil garantere, at der kun er tale om en midlertidig løsning. En sådan uklar beslutning bør omkring byrådet, da den låser vores udviklingsmuligheder mange år frem.

Hvilke andre muligheder er der så tilbage for os for at få skubbet byudviklingen i en retning mod et mere velfungerende byområde frem for en »kedelig« funktionel forstad? Svaret er udvikling af det grønne område Fælleden (den gamle rideskolegrund) og områdets idrætsfaciliteter. For vi vil ikke leve i en kedelig forstad uden attraktive kulturelle og rekreative tilbud, der kan binde os sammen.

Vi skal på trods af SF’s benspænd sammen se fremad og bane vejen for en grøn velfærd, der kan understøtte vores fællesskab. Jeg vil arbejde for, at vi finder penge til at frigive jorden. Regnskabet skal stemme, sådan er logikken. I kan hjælpe mig og jeg jer.

Hvad kan vi så lære af ovenstående historie? At det er ikke nok, at fællesrådet byder op til dans om lokal byudvikling, når der ikke bliver lyttet. Jeg vil arbejde for, at vi får lokal- og fællesrådene tidligere ind i magistraternes arbejde for byudvikling, og når man planlægger markante ændringer af et områdes faciliteter.

Udfordringen er, at embedsmændene nemt forfalder til at sidde i lukkede rum med f.eks. byudviklere og først involverer lokal- og fællesrådene, når planerne er blevet så konkrete og detaljerede, at det er svært og dyrt at ændre på dem. Vi skal kræve, at såfremt der foreligger lokale visioner, så skal de indgå i magistraternes arbejde. Dermed bliver der fælles fodslag og reel lokal involvering.

Jeg vil arbejde for, at vi får et langt bedre samarbejde mellem magistrat-siloerne. Og det er naturligvis byrådet, der har ansvaret for den samlede udvikling i Aarhus Kommune. Men al byudvikling bør inddrage os, der lever i lokalområdet. For det er os, der skal leve med de tilbud og løsninger, der bliver udviklet. Det er nu!

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.