Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Venstre kunne have taget døren – men det havde været den lette løsning 

Christian Budde kommer her med et svar til ansvarshavende redaktør Morten Nystrups kommentar i Lokalavisen i kølvandet på årets budgetforhandlinger.

Artiklens øverste billede
Venstres spidskandidat til det kommende kommunalvalg, Christian Budde. Foto: Kasper Heden Andersen

Natten til fredag blev der skrevet under på Budget 2022. Efter noget der nærmede sig 14 lange forhandlingstimer vurderede Venstres forhandlingsdelegation, at det liberale aftryk i budgetaftalen var stort nok til, at vi kunne skrive under.

Det er en beslutning, der har delt de lokale nyhedsmedier. Særligt Lokalavisens ansvarshavende chefredaktør, Morten Nystrup, var stærkt utilfreds med, at Venstre ikke forlod forhandlingerne – og smækkede med døren på vej ud.

Eller som han selv beskrev det: »Venstre kunne have valgt at sætte foden ned og for alvor udfordre borgmesterens metoder og på den måde skabe sig noget, der ligner en markant platform frem mod kommende kommunalvalg.«

Lad det være sagt med det samme. Venstre blev bestemt ikke ved forhandlingsbordet på grund af borgmesterens tilgang til årets budgetforhandlinger. For vi står ved, hvad vi sagde natten til fredag: Borgmester Bundsgaards tilgang til budgetforhandlingerne var både udemokratiske og uacceptable. Venstre blev ved forhandlingerne på trods af borgmesterens metoder. Og nu til det helt store spørgsmål: Hvorfor i alverden gjorde vi det?

Jeg tror, at enhver politiker skal gøre op med sig selv, hvorfor man er gået ind i politik. Så bliver den politiske verden lettere at navigere i.

Jeg selv er gået ind i politik, fordi jeg har et reelt ønske om at gøre en forskel i Aarhus. Hvis vi i Venstre havde valgt at forlade budgetforhandlingerne, havde vi fået det man populært kalder »15 minutes of fame.« For at sige det lige ud: En kort periode med massivt pressefokus på, at Venstre havde smækket døren i hovedet på borgmesteren.

Nyheden havde nok varet ved hele budgetdagen. Måske enkelte lokale medier også ville give os et klap på skulderen dagen derpå. Men det ville så være det. Herefter ville et sådan træk være glemt. Tilbage ville Venstre så stå – uden indflydelse på budgetaftalen og dermed uden mulighed for at gøre en forskel.

I stedet valgte vi at bide i Bundsgaards sure æble og kæmpe en 14 timers lang kamp for at sætte så mange liberale aftryk i budgetaftalen som muligt.

Christian Budde, politisk leder og borgmesterkandidat for Venstre i Aarhus

Det var på intet tidspunkt et attraktivt scenarie for os i Venstre. I stedet valgte vi at bide i Bundsgaards sure æble og kæmpe en 14 timers lang kamp for at sætte så mange liberale aftryk i budgetaftalen som muligt. Det var heldigvis ikke spildte timer, for vi er rigtig godt tilfredse med det endelige resultat. Jeg kunne ridse mange sejre op, men lad mig blot runde indlægget af med et par af de vigtigste:

Vi fik en styrket beskæftigelsesindsats med fokus på styrket integration. Vi fik løftet antallet af nyttejobs fra 500 til 1000. En vigtig dagsorden – alle skal bidrage med det, de kan. Vi fik et løft af idrætsområdet med en ny idrætspulje på 24 millioner kroner. Vi har store udfordringer med at få vores idrætsfaciliteter til at hænge sammen med befolkningstilvæksten. Det afhjælper vi nu.
Vi fik et forstærket fokus på voksenhandicapområdet med tilførsel af ekstra midler. Her kommer vi dog til at følge udviklingen tæt, så vi kan rette op på alle de udfordringer, som området lider under.

Forudsætningen for reelt at kunne udfordre Bundsgaards topstyring og udemokratiske metoder er, at en række partier finder modet og viljen til at stå i egen ret, fremfor at lade sig spise af med symbolske sejre.

Så hvad kan vi udlede af årets budgetforhandlinger? Det afhænger nok af øjnene, der ser. For os i Venstre er konklusionen over dem alle dog lysende klar: Vi trænger til at få nye øjne på Aarhus!

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.