Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Du kender måske Anders og Flemming, men hvem er Hanne og Signe?

Artiklens øverste billede

Giv magten til dem, der ikke vil have den, skrev Platon i ”Staten” vistnok 380 f.Kr. I de kommende uger, og særligt på den anden side af efterårsferien, vil kampagneaktiviteterne op til kommunal- og regionsrådsvalget vokse i intensitet og omfang. Så vær beredt på en flyer, et Facebook-opslag eller sågar en rose nær dig.

Nuværende politikere og håbefulde kandidater vil kæmpe for din opmærksomhed, og hvad de så vil bruge den til - udover at beholde den - står af og til hen i det uvisse. Men en gruppe af politikere får næppe den bevågenhed, som de burde; de, der stiller op til regionsrådsvalget.

Medlemmerne af regionsrådet lever en anonym tilværelse, og det kan være svært at komme på navnene på ret mange af dem. Vi ved måske, at Anders Kühnau (S) er formand og at tidligere Aarhus-borgmester Flemming Knudsen (S) også sidder i regionsrådet. Har man fulgt med i sagen om læge Ulrich Fredberg, kender man også ham. Men hvor mange er mon klar over, at han også sidder i regionsrådet for Venstre? Hanne Roed (R) og Signe Lund Jensen (EL) er begge fra Aarhus, men nok langt fra vores opmærksomhed. Sådan burde det ikke være.

Constructive Institute har fået Epinion til at undersøge, hvilke lokalpolitiske emner, der er vigtigst for borgerne i Aarhus Kommune. Den absolutte topscorer er sygehuse og sundhedsvæsenet, som mest af alt vedrører regionen.

Vi og vores familier er alle i forbindelse med sundhedsvæsenet, så det er ikke overraskende, at området har vores opmærksomhed. Sygeplejekonflikter, påstået coronapres og udflytningscirkus har fyldt i den offentlige debat, men derudover er hverken medierne eller borgerne synderligt optaget af, hvad der foregår i regionsrådet, hvem der sidder i det, hvordan de forvalter et budget på omkring 30 mia. kr. og en til tider livsvigtig hjørnesten i den danske kernevelfærd.

Ifølge Epinion er miljø- og klimapolitik det lokalpolitiske emne, der optager aarhusianerne næstmest. Også her spiller regionerne en afgørende rolle, hvilket vi senest er blevet mindet om i forbindelse med PFOS-skandalen. Det giftige stads er fundet hos en række borgere omkring Korsør, som har spist kød fra køer, der har græsset tæt på et øvelsesområde, hvor man har brugt brandslukningsskum med flourstoffet PFOS.

Regionerne har efterfølgende taget prøver fra 1.100 industrigrunde. På 900 af dem er der fundet fluorstoffer, og på 350 lokationer er der en overskridelse af fluorstoffer i grundvandet med en faktor på 10. Også her venter der regionerne et kæmpe arbejde med yderligere kortlægning og måske oprensning. En stor og vigtig opgave for regionerne, der fortjener mere opmærksomhed, end de får både til hverdag og når der er valgkamp.

Læs også

Del artiklen