Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Pas på vores drikkevand - drop sprøjtegiften

Aarhusianske socialdemokrater opfordrer til, at man gør haven forårsklar uden sprøjtemidler

Artiklens øverste billede
Vi skal passe på drikkevandet, lyder det i et debatindlæg fra to aarhusianske socialdemokrater.

I Aarhus Kommune har vi ligesom i resten af Danmark det privilegie, at vi kan drikke vandet direkte fra hanen. Selvom det let tages for givet, er det ganske fantastisk, at vi kan drikke det grundvand, naturen gennem årevis har renset til at være velsmagende, lettilgængeligt og billigt drikkevand. Det er et privilegie, der efterspørges i hele verden.

Den 22. marts var det den internationale FN-mærkedag ”Vandets Dag”. I den forbindelse startede Aarhus Vand kampagnen ”Sprøjtefri have” – og den er vigtig. Som det er i dag, indeholder 40 procent af de vandboringer, vi har i Aarhus, nemlig rester af sprøjtegift. Nogle af dem er lukkede, fordi forureningen med pesticidrester er for stor. Det vand, der kommer ud af vandhanen, indeholder naturligvis ikke flere giftrester, end de lovbestemte grænseværdier siger, at det må. Ikke desto mindre er det langt fra usædvanligt, at der er små rester af sprøjtegift – om end det ligger under grænseværdien – i det drikkevand, vi og vores børn drikker i litervis hver eneste dag.

Når det er sagt, betyder det ikke, at vi skal være bange for at drikke vand af hanen – tværtimod. Det er nemlig helt unikt og fantastisk, at vi kan drikke vores grundvand; dels, fordi det smager godt, men også, fordi det klima- og miljømæssigt er et langt bedre alternativ end flaskevand. Nej, opmærksomheden er derimod vigtig, fordi det er vores eget ansvar, at vi også kan hente rent drikkevand fra undergrunden i fremtiden.

Foråret er på vej, og det er ved at være tid til at gøre haven forårsklar. Det er skønt, men desværre også for alt for mange en lejlighed til at finde sprøjtemidler frem for at stække ukrudtet. Den klare opfordring fra både Aarhus Vand og vores side lyder: Lad være. Drop sprøjtegiften og træf det miljøbevidste valg. Mange af os bor lige ovenpå det grundvand, vores børn og børnebørn skal drikke i fremtiden, og sprøjtemidlerne hæmmer ikke kun ukrudtet, men også udsigten til drikkevand uden pesticidrester. Alene ét gram sprøjtegift, der siver ned i haven, kan forurene en hel families brug af drikkevand i 80 år.

Aarhus er fyldt med miljøbevidste borgere, der gerne vil træffe grønne valg – faktisk mener hele 80 procent ifølge Aarhus Vand, at det ville være godt med et forbud mod sprøjtegift. Vi hører sommetider borgere efterspørge råd om, hvad man kan gøre for at leve endnu grønnere. Et af svarene er at droppe sprøjtegiften.

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen