Continental All Season Contact henter flest point. Der er gode egenskaber på våd vej Foto: Continental

Continental All Season Contact henter flest point. Der er gode egenskaber på våd vej Foto: Continental

Helårsdæk bliver bedre og bedre, men er ikke i mål endnu

Den nye generation af helårsdæk er blevet bedre. Men dækkene er hverken rigtig gode eller rigtig dårlige, men kan være den rigtige løsning for nogle bilister, mener FDM

Af
Jens Overgaard

aarhus Der er blandede nyheder for dig, der drømmer om at skrotte de halvårlige dækskift mellem sommer-og vinterdæk. Den nyeste generation af helårsdæk, der kan erstatte begge typer, er nemlig blevet bedre. Men de er stadigvæk ikke lige så gode som henholdsvis rendyrkede sommer-eller vinterdæk, der helt er tilpasset årstidens luner.

Sådan lyder konklusionen i den seneste store test af helårsdæk, hvor FDM sammen med tyske ADAC har testet syv dæk i størrelsen 235/ 55R17, der passer til mange SUV'er og stationcars i mellem-og firmaklassen. Det gælder blandt andet modeller som Ford Kuga, VW Tiguan, Audi Q3 og Volvo V60. Alligevel kan dækkene dog være det rigtige valg for dem, der har et begrænset kørselsbehov.

Stor forskel

Helårsdækkene er blevet testet på samme måde, som ADAC tester sommer-og vinterdæk, og forskellen var tydelig. Hvor et godt vinterdæk skulle bruge 39 meter på at bremse helt ned fra 30 km/ t. på en isglat vej, skulle testens helårsdæk bruge mellem 44 og 48 meter.

Endnu større var forskellen på tør vej. Her skulle en bil med et godt sommerdæk bruge 37 meter på at bremse helt ned fra 100 km/t., mens testens dårligste helårsdæk brugte hele 52 meter.

Omregnet betyder det, at hvor bilen med sommerdæk holdt helt stille, kørte bilen med de dårligste helårsdæk stadig 53 km/t. For de øvrige helårsdæk var forskellene dog mindre.

fakta

Resultater af dæktekst

  • Continental All Season Contact:
  • Goodyear Vector 4 Season G2:
  • Michelin Crossclimate Plus:
  • Nokian Weatherproof:
  • Uniroyal Allseason Expert 2:
  • Vredestein Quatrac pro:
  • Bridgestone Weather Control A005:

Kilde: FDM/ ADAC.

Publiceret 12 September 2020 10:00