Systemet fra Bosch kan både overvåge, hvis føreren f.eks. ser på sin telefon og er uopmærksom, men også finde indstillinger ud af ansigtsaflæsning. Foto: Bosch

Systemet fra Bosch kan både overvåge, hvis føreren f.eks. ser på sin telefon og er uopmærksom, men også finde indstillinger ud af ansigtsaflæsning. Foto: Bosch

Kameraovervågning på vej i din bil

Nye kameraer, som overvåger fører og passagerer af hensyn til sikkerheden, kan blive hverdag i bilen inden for få år

Af
Jens Overgaard

nye systemer Bilens status som det sidste fristed er truet.

I forvejen betyder de nye avancerede infotainmentsystemer, at bilproducenter og softwareudviklere kan følge dig og høste data fra mange nye biler. Næste skridt bliver kameraer, som ikke alene overvåger føreren, men også passagererne på for-og bagsæder.

Fordelen er mere sikkerhed i trafikken for dig og dine medtrafikanter.

Et omfattende system, som også overvåger passagererne på for-og bagsæder, præsenteres nu af auto-elektronikproducenten Bosch.

Komplicerede systemer

Baggrunden er alvorlig, og målet ambitiøst; den nye teknologi, som forhindrer, at føreren mister opmærksomheden, forventes at forebygge titusindvis af trafikdræbte og kvæstede.

Fakta viser nemlig, at uopmærksomhed er synderen i 90 pct. af alle ulykker.

Allerede fra 2022 kræver EU, at nye bilmodeller skal have teknologi, som advarer mod uopmærksomhed og søvn som standardudstyr. Selv med en fart på 50 km/ t. kører bilen nemlig hele 42 meter, hvis føreren er uopmærksom i bare tre sekunder. Her skal kameraerne spille sammen med såkaldt "Artificial Intelligence" (AI), hvor computeren kan klare komplekse problemstillinger.

Det betyder, at systemer ikke alene kan advare med en alarm, men også bremse bilen eller sænke farten, hvis føreren falder i søvn.

Udgangspunktet er meget enkelt, lyder det fra Harald Kroeger, som er bestyrelsesmedlem hos Bosch: "Hvis bilen ved, hvad føreren og de ombordværende foretager sig, bliver kørslen både mere sikker og mere behagelig. Kameraer og AI vil betyde, at bilen redder liv," siger Harald Kroeger.

Kameraerne overvåger også bagsæderne. Her kan de f.eks. fortælle, hvis børn har fået selen delvist af, læner sig for meget frem eller sidder med fødderne i en farlig position, så selestrammere og airbags ikke virker korrekt. Forældre, som lader børn vente bag i en parkeret bil, kan også overvåge dem med en app.

For førerens vedkommende kan kameraerne med ansigtsgenkendelse af sig selv indstille sæderne, rat og infotainmentsystemet til personlige præferencer.

De kan også bruges til øjen-eller gestikuleringsstyring af infotainmentsystemet.

Vi kommer til at se meget mere komplekse sikkerhedssystemer i bilerne i fremtiden, vurderer Søren W. Rasmussen, som er bilteknisk redaktør hos FDM og dansk repræsentant i Euro NCAP, der sikkerhedstester biler.

"Uopmærksomhed i trafikken er et stort problem, og vi skal benytte os af de muligheder, der er. Noget af det, som kameraer kan være med til at advare om, er også som her, om børn sidder korrekt på bagsæderne, og indstille bilens udstyr efter føreren, så den passer præcist til denne," siger Søren W. Rasmussen.

Publiceret 03 January 2020 10:44