Niels Hviid.

Niels Hviid.

Præsteklumme:

Den livgivende sol

Af
Af Niels Hviid

sognepræst i Gellerup Kirken

Der er et herligt, oldkirkeligt billede på Gud: Gud er den livgivende sol. Gud Fader er selve solen; Jesus Kristus er lysstrålerne, som rammer jorden. Helligånden er varmen, som vi mærker, men ikke ser.
Solen kan man vide en masse om. Man kunne ligefrem blive videnskabsmand, give sig til at regne på dens størrelse, dens massefylde, dens kemiske sammensætning, dens temperatur på overfladen og inde i kernen, og hvor længe den mon kan brænde endnu, og utroligt meget mere. Man kunne forske et helt liv. En aften ville man måske komme ud af sit kontor og tænke, at nu ved jeg alt om solen!
Man ville sikkert være helt ligbleg af at sidde så mange timer ved computerskærmen. På vejen hjem ville man måske møde nogen: En flok solbrune børn, som har leget sig glade og trætte i solen; en gammel kone, som har siddet i en vindstille krog og ladet sin krop varme igennem af solen; en, som har knoklet i sin lille kolonihave og glædet sig over, hvordan alting ved solens kraft spirede og groede mellem fingrene på ham. De mennesker ville ikke vide meget om solen sådan i teorien. Men de havde erfaret solens livgivende kraft.
Hvad kan vi vide om Gud? Vi kan ikke kigge ind bag hans forhæng og vide noget om, hvordan han er i sig selv. Men måske erfarer vi alligevel noget om Gud? I naturen, når vi bliver slået af dens skønhed. I historien, når vi bliver grebet af historien om Jesus Kristus, hvad han sagde og gjorde og var. Og når vi gribes af nuet, af nærværet i et evigt øjeblik. Tre erfaringer af Gud. Og kristendommen hævder, at det er den ene og samme Gud, som er kilden til de erfaringer. Der er kun én Gud. Og vi erfarer ham på mindst tre forskellige måder. Det fejrer vi i kirken på søndag, når det er Trinitatis søndag, festen for treenigheden.

Publiceret 10 June 2017 08:00