Sognepræsterne Susanne Ramsdal og Karsten Høgild synes, det er skønt, at prædikestolen er dømt ude, så de nu prædiker i øjenhøjde med kirkegængerne.

Sognepræsterne Susanne Ramsdal og Karsten Høgild synes, det er skønt, at prædikestolen er dømt ude, så de nu prædiker i øjenhøjde med kirkegængerne.

Åby Kirke tror ikke på prædikestolen

Præsterne i Gl. Åby Kirke vil tale til folk fra gulvet og bruger nu kirkerummet til både meditation og fælles måltid

Af
Af Louise Nyvang Burmeister

Ingen ophøjet prædiken i Gl. Åby Kirke længere. Prædikestolen er henvist til kapellet.
Ideen er at eksperimentere med kirkerummet, få plads til anderledes musik og i det hele taget at tale til folk i øjenhøjde.
“Vi er i gang med nogle overvejelser om, hvordan vi bedst er kirke for det her sogn,” siger Susanne Ramsdal, der er præst i Åby Sogn, der omfatter både Åbyhøj Kirke og Gl. Åby Kirke.
Sammen med sine to præstekolleger Karsten Høgild og Inger Margrethe Mikkelsen og menighedsrådet, har hun det seneste år lavet nye aktiviteter som natkirke, fællesspisning og fyraftenssang. Nu kommer der også meditation til.
“Vi prøver at åbne os mest muligt og nedbryde nogle usynlige mure. Vi kommer ikke med en færdig pakke, men vil også meget gerne høre, hvad folk ønsker sig af kirken,” siger Susanne Ramsdal.
Ifølge præsterne skal kirke kunne tilbyde en bred vifte af aktiviteter.
“Folkekirken har haft en tendens til at tro, at alle er ens. Samme musiksmag, samme åndelige temperament. Men sådan er det ikke. Og det kalder på en mangfoldighed af tilbud,” siger Karsten Høgild.
For præsterne er Gl. Åby Kirke det perfekte sted at eksperimentere. Kirken, der er bygget i 1870'erne, blev renoveret i 1970'erne, hvor loftet blev malet i alle regnbuens farver, alteret blev rødt, der kom gulvtæppe på og bænkene blev skiftet til fleksible stole.
“Det var den sidste rest af flipperånden, der kom ind i kirken dengang. Det var tanken om, at det skulle være hyggeligt med gulvtæpper, så man kunne sove der. Man ville give kirken tilbage til folket, men den blev ikke brugt så meget,” siger Susanne Ramsdal.
Nu forsøger præsterne at genoplive lidt af 1970-ånden.
“Vi vil gerne have mere af den her nærhedsånd. Og gøre kirken mere hjemlig. Så vi har plads til både babysalmesang, gudstjeneste og fælles spisning,” siger Susanne Ramsdal.
Spisningen kommer på programmet skærtorsdag, hvor der stilles borde og stole op midt i rummet.
“Det var Skærtorsdag Jesus spiste med sine disciple for sidste gang, og det lever vi ud med et bordfællesskab. Det er ikke, fordi vi skal vende tilbage til for 2.000 år siden, men vi vil gerne skabe en stemning omkring bordet, mens vi hører tekster om den aften,” forklarer Karsten Høgild.

Kan få et comeback

Gennem det seneste år med nye tiltag har præsterne mærket en øget tilslutning, men også skepsis.
“Der er helt klart kommet flere mennesker i kirke. Men der er også kritiske røster. Lige meget hvor meget eller hvor lidt, man bruger kirken, har man næsten altid en holdning til, hvordan den skal se ud,“ siger Karsten Høgild.
Prædikestolen kan dog få et comeback. Eksperimenterne fortsætter i to år endnu, derefter gøres der status.

Publiceret 14 March 2016 14:00