Rewan Riko er opvokset i Viby og har produceret flere hits med Nik & Jay som 'Magisk' og senest Derudover har han haft stor succes online med sit band Li Dinê, der blandede kurdisk folkemusik med vestlig pop. Billedet er taget i Riis Skov.

Rewan Riko er opvokset i Viby og har produceret flere hits med Nik & Jay som 'Magisk' og senest Derudover har han haft stor succes online med sit band Li Dinê, der blandede kurdisk folkemusik med vestlig pop. Billedet er taget i Riis Skov. Foto: Anders Witt

Mød manden bag OYA: Musikalsk Viby-dreng bliver ambassadør for Growing Trees Network Foundation

Viby-drengen og musiker Rewan Riko med kunstnernavnet OYA vil være med til at gøre musik grønnere og er netop blevet udnævnt som ambassadør for Growing Trees Network Foundation

Af
Kim Skovrup Andersen

Portræt Musik er meget mere end toner, der sammensættes så de frembringer en vellydende melodi, hvis du spørger producer og sangskriver OYA.

Manden bag kunstnernavnet er 31-årige Rewan Riko, som har produceret og skrevet for artister som Nik & Jay og Morten Breum. Senest med singlen 'Hotsauce', som netop er gået guld og med gennembruddet 'Magisk'. Derudover har han hittet med Li Dinê, hvor kurdisk folkemusik blev blandet med vestlig pop.

Rewan Riko er opvokset i Viby og har base i Aarhus med studie på Vester Allé.

"Jeg har gået på Søndervangskolen og senere Viby Gymnasium. Da jeg var dreng, gik jeg meget op i fodbold og var også en tur ude i GF, inden jeg valgte at bruge det meste af min tid på musikken," siger Rewan Riko.

For den aarhusianske producer er musik noget, der er med til at skabe mening i verden, og netop derfor er han stolt af sin nye titel som ambassadør for Growing Trees Network Foundation. Organisationen planter nye folkeskove i samarbejde med Naturstyrelsen, danske kommuner og kirker og har lige nu travlt med at plante de over 1 million træer, danskerne donerede via TV2-showet 'Danmark planter træer'.

Fra venstre mod højre er det: Stina Simonsen fra Growing Trees Network Foundation, Rewan Riko med kunstnernavnet Oya, Lars Heiselberg Vang Jensen, formand for Growing Trees Network Foundation samt Kim Nielsen, som er managing director for Growing Trees Network Foundation.

Fra venstre mod højre er det: Stina Simonsen fra Growing Trees Network Foundation, Rewan Riko med kunstnernavnet Oya, Lars Heiselberg Vang Jensen, formand for Growing Trees Network Foundation samt Kim Nielsen, som er managing director for Growing Trees Network Foundation.

"Vi har samme værdier og lyst til at gøre en forskel. Det er mega fedt for mig at kunne være med i et seriøst og cool klimaprojekt," siger han og uddyber:

"Samarbejdet med Growing Trees Network Foundation er helt sikkert en milepæl i min karriere. En forudsætning for at jeg kan skabe musik er nemlig, at jeg er inspireret. Naturen er min største inspirationskilde, og det er her, jeg finder mig selv og finder en dybde, der gør, at jeg kan producere sange, som inviterer lytteren ind i et univers, der skaber mening," siger han og nævner, at hans egne aarhusianske favoritsteder er Riis Skov, Marselisborgskovene samt Moesgård.

Og Rewan Riko vil gerne helt ude i skoven bogstaveligt talt med sin nye ambassadør-rolle:

"Jeg vil gerne skabe opmærksomhed på skove og arrangere events som akustiske koncerter i nogle skove," fortæller Rewan Riko, som blandt andet har et stort netværk som arrangør af 'Aarhus Calling', der er et event i forbindelse med Spot-festivalen for producere og sangskrivere.

Det er derfor med stor glæde, at han løfter sløret for samarbejdet, som sætter mere fokus på FN’s 17 verdensmål, herunder klimaforandringer, rent drikkevand og økosystemer på land.

Visionen for Growing Trees Network Foundation er at bidrage til en mere bæredygtig fremtid for nuværende og kommende generationer via plantning af nye Folkeskove i ind- og udland. Organisationens formål er at beskytte og genoprette økosystemet på land, sikre adgang til bynær natur, hjælpe til sikring af rent drikkevand, samt bekæmpe de tiltagende klimaforandringer og deres konsekvenser. Dette er noget, Rewan Riko er stolt af at bidrage til.

I løbet af 2020 er det organisationens mål at have plantet mere end 1,4 millioner træer i Danmark. Med andre ord har han tilegnet sig rollen som bannerfører for musikbranchen, og han opfordrer andre til at reflektere over deres klimaindsats.

"Livet er en rejse, der formes efter, hvordan individet vælger at gribe det an. Det samme gælder med musikken, der altid er åben for fortolkning, og som skaber mening i forskellige liv. I musikken såvel som i livet planter man, symbolsk set, mange frø, og man ser dem vokse og udvikle sig, hvilket er det smukke. Rejsen er det smukke - med andre ord, og jeg glæder mig til at se frøene, vi planter, blive til træer, og jeg glæder mig til at producere musik, der tager sit udgangspunkt i paradiset omkring os, som vi selv kan være med til at skabe og dyrke: Nemlig naturen," siger Rewan Riko.

Imponerende virkelyst

Han er ikke alene om begejstringen for samarbejdet med Growing Trees Network Foundation. Også formanden for Growing Trees Network Foundation, Lars Heiselberg Vang Jensen, ser samarbejdet med den anerkendte producer som et stort skridt på vejen til at skabe en grønnere verden:

"Mødet med Rewan vækker et nyt tiltag i organisationen. Hans engagerede, sanselige, kreative og medmenneskelige natur ramte os alle dybt. Hans person og det netværk, han bevæger sig i såvel nationalt som internationalt, er en gave for os at samarbejde med. Han er sådant et varmt menneske med en omsorgsarv. Og så har han en imponerende virkelyst," siger Lars Heiselberg Vang Jensen.

Den musikalske vinkel var oplagt for organisationen, fordi musik kan være med til at sprede budskabet mere effektivt.

Foto: Anders Witt

"Folk husker og påvirkes af musik og lyrik på en anden måde end andre medier. Og musik kan være med til at samle mennesker i den gode sags tjeneste," fastslår Heiselberg Vang Jensen fra Growing Trees Network Foundation, der har hovedkontor i Risskov.

Spørger man Rewan Riko, er der ingen tvivl om, at musik kan være med til at skabe grønnere fremtidsudsigter:

"På nuværende tidspunkt kan jeg ikke løfte sløret for, hvilke konkrete musikalske tiltag, der er i støbeskeen, men der er mange idéer på tegnebrættet, og jeg er sikker på, at det bliver smukt. Men kan det i det hele taget blive andet, når man kombinerer de smukkeste ting i verden - musik og natur," lyder det fra Rewan Riko, som håber, at Danmark vil tage godt imod samarbejdet og de mange tiltag, der ligger i fremtidsplanerne.

Growing Trees Network

  • er grundlagt at Lars Heiselberg Vang Jensen, der i 2012 fik en vision om, at han ville være med til at plante 1 million træer og beskytte vores rene drikkevand.
  • vil skabe nye folkeskove, som ikke bare er godt for klimaet. Plantet over grundvandsmagasiner er de med til at sikre vores rene drikkevand, flere levesteder til vores planter og dyreliv og ikke mindst nye områder til danskernes friluftsliv.
  • Værdierne bag konceptet er, at alle kan bidrage, alle kan være med til at gøre en forskel og alle kan have en god oplevelse. Det handler om at vi sammen skaber mest mulig værdi for mennesker, dyr og natur.

Publiceret 15 March 2020 14:00