Det er især her et stykke efter Solbjerg, hvor cykelstien hører op ved Landevejen og Gammel Horsensvej, at der er kommet mange indberetninger fra utrygge cyklister.

Det er især her et stykke efter Solbjerg, hvor cykelstien hører op ved Landevejen og Gammel Horsensvej, at der er kommet mange indberetninger fra utrygge cyklister.

Utrygge cyklister:

"Det er med livet som indsats"

Cykelforbundet har modtaget 30 indberetninger fra utrygge cyklister på vejene mellem Solbjerg og Tranbjerg

Af
Kim Skovrup Andersen

trafik Den er helt gal med trafiksikkerheden for cyklister i Aarhus Kommune. Især i Solbjerg-området, hvor der er hele 30 indberetninger fra cyklister på vejene mellem Solbjerg og Tranbjerg. Det viser en ny undersøgelse fra Cyklistforbundet. Flere skriver, at det er med livet som indsats at cykle på Landevejen og Gammel Horsensvej, hvor biler, busser og lastbiler må køre 80 km/t, og hvor cyklisterne ikke har en cykelsti at køre på.

Solbjerg-borgeren Signe Nørfelt Friborg er en af dem som synes, at trafiksikkerheden langt fra er tilfredsstillende:

"Vi har boet her i tre år på et sted, hvor strækningen ignoreres totalt fra kommunens side. Børn og voksne har ikke andre alternativer til at gå eller cykle ned i byen, end at gå på den smalle to-sporede landevej, hvor biler og lastbiler er helt og aldeles ligeglade med os. Jeg bor på Trolddalsvej og skal gå ned langs Solbjerg Hovedgade og irriteres over, at der ikke er noget alternativ til at komme ned til skolen og indkøb. Der er ikke plads til, at et barn kan vælte på cykel, mens en bil kører forbi eksempelvis, så det er bestemt med livet med indsats, når vi går den slagne vej," fortæller hun.

Signe Nørfelt Friborg vil derfor heller ikke lade sin 8-årige søn cykle i skole, fordi hun har oplevet flere farlige situationer med biler, der ikke tager hensyn.

"Vi går mest rundt. Vi tør ikke andet. Og det er nok også en af grundene til, at mange kører deres børn i skole. Det vil være livsfarligt at lade børnene cykle i skole. Der er heller ikke andre på vores vej, der tør lade deres børn gøre det. I vores garage kommer børnene fra vejen for at parkere deres cykler, og så tager de skolebussen, selv om der kun er halvanden kilometer ned til skolen fra os," siger hun.

Signe Nørfelt Friborg og hendes familie bor i et lejet hus, som de flytter fra til november, og i yderste konsekvens må familien flytte fra byen.

"Vi prioriterer, at der skal være sikkert at komme i skole og ned for at handle. Det må gerne være i Solbjerg, men der er mange steder her i byen, hvor der er så dårlige trafikforhold med vanvittig trafik, så det kan blive svært. Vi tør ikke at købe et hus, hvor der er ikke er en cykelsti eller et fortov i nærheden," fastslår hun.

Flere Facebook-reaktioner

På Facebook har flere kommenteret trafikforholdene fra Solbjerg til Tranbjerg:

Kristian Winther skriver: "Enig... det er en farlig strækning for cyklister på den gamle vej ind mod Tranbjerg."

Jane Jensen skriver: "Jeg røg i grøften forleden dag, overhalet af en lastbil og så ramt af en kraftig sidevind, er en meget skidt kombination, når så vej kanten er så dyb og dårlig. Kunne være rart med en cykelsti på den gamle vej."

Linda Vendelbo skriver: "Hvis da bare kommunen så vil lave en rigtig asfalteret cykelsti adskilt fra kørebanen med det samme, i stedet for en tåbelig 2-1 vej, som er spild af gode kommunale kroner på den strækning. Den vejtype er noget af det farligste, der er opfundet."

Jeanette Kjeldsen: "Helt ærligt, så synes jeg at de skulle starte med at sikre vores børns skole vej, vi har en del børn omkring Solbjerg, som ikke kan komme i skole med mindre de tager skolebussen, fordi vejene er for farlige at gå og cykle på."

"Adrenalinniveauet stiger"

Lokalavisen Aarhus har efterlyst cyklister, der oplever problemer på strækningerne og har fået flere henvendelser fra Solbjerg-borgere:

En af dem er Kathrine Hjort, der skriver:

"Min familie og jeg flyttede til Solbjerg for knap to måneder siden. I min familie elsker vi at cykle og gør det gerne til det meste. Det vil sige arbejde, indkøb og så videre. Derfor savner vi utroligt meget en cykelsti mellem Tranbjerg og Solbjerg, og undrer os over hvorfor der ikke kommer en cykelsti? Og hvad der skal til før politikerne gør noget ved sagen?"

En anden er Anders Hornemann, som har skrevet følgende i en mail til Lokalavisen:

"Jeg cykler et par dage om ugen hjem fra arbejde i Risskov til Solbjerg - små 24 kilometer. Det er dejligt at få luft mellem ørerne og få fri tænkepause. Men når jeg kører ud fra Tingskoven og ud på Gammel Horsens-landevejen stiger adrenalinniveauet og nervøsiteten, og de frie tanker bliver erstattet af en koncentreret opmærksomhed på de bilister, som passerer mig. For der bliver kørt stærkt - alt for stærkt og ofte uden hensyn til de bløde trafikanter, som cykelister og fodgængere er. Det er ikke usædvanligt, at jeg bliver passeret af to biler, der kører i hver sin retning. Og med en sædvanlig strid sidevind er det ikke rart at skulle holde cyklen på ret kurs!"

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra formanden for Solbjerg Fællesråd, Brian Jonassen, men ifølge Lokalavisen Aarhus' oplysninger er fællerådet i dialog med Aarhus Kommune vedrørende en helhedsplan for hele byen.

Nedenfor kan du se alle indberetninger fra Aarhus til Cyklistforbundet:

Publiceret 08 July 2019 18:00