Morten Aagaard ser sit nye job, som et skridt op ad karrierestigen:
”Nu drejer det sig om den menneskelige sjæl, og det er da vigtigere end at skaffe penge, få donationer og nye vinduer.”

Morten Aagaard ser sit nye job, som et skridt op ad karrierestigen: ”Nu drejer det sig om den menneskelige sjæl, og det er da vigtigere end at skaffe penge, få donationer og nye vinduer.”

Morten Aagaard er ny korshærspræst:

“Jeg kan rigtigt godt lide begravelser”

Morten Aagaard forlader jobbet som leder af Kirkens Korshær for i stedet at blive præst for de mest sårbare i Aarhus

Af
Louise Nyvang Burmeister

Fremover kommer han paradoksalt nok til at være endnu mere til stede på i huset på Nørre Allé 25, selvom han forlader jobbet som leder af Kirkens Korshær.
Morten Aagaard skal i stedet være korshærspræst i Aarhus, og derfor får han også fremover kontor på adressen.
“Jeg kommer til at være her endnu mere, for som leder er man alle mulige andre steder henne i et forsøg på at gøre opmærksom på stedet og skaffe midler til dets virke,“ siger den 53-årige leder, der er uddannet teolog og præst.
Hans bestræbelser uden for huset har virket. I løbet af de tre år han har været leder, har Kirkens Korshær vendt et underskud til sorte tal, en stor renovering af ejendommen er realiseret og en nybygget, udendørs terrasse bliver indviet 29. januar.
“Jeg overlader en organisation i fin stand og parat til, at en ny leder kan sætte sit præg på tingene,” siger Morten Aagaard.
Fra 1. februar rykker han en etage op i bygningen. Men i praksis rykker han helt ned i øjenhøjde med varmestuernes brugere, de mest udsatte borgere i byen, der ofte både er misbrugere og har psykiske lidelser.
“Det er et topprivilegium at få lov til at være korshærspræst, og jeg glæder mig rigtigt meget,” siger den afgående leder.
Gennem 30 år har han været ulønnet hjælpepræst i Frederikskirken i Højbjerg, mens hans professionelle karriere har ført ham både til højskoleundervisning, generalsekretær for Bibelselskabet og direktør for Legos fonde, inden han landede ved korshæren.

Det mest komplekse job

Et job, der har krævet mange kræfter.
“Det har altid været op ad bakke at arbejde her. Hvert år skal man skaffe midler til at drive stedet for. Man skal kunne håndtere høj som lav og være dygtig til at kommunikere vores budskaber ud. Det er ikke det største ledelsesansvar, jeg har haft, men det er langt det mest komplekse,” siger Morten Aagaard.
Den nye korshærspræst, der afløser Jørgen Lasgaard, glæder sig til at få en mere direkte kontakt med brugerne.
“Jeg kan rigtigt godt lide at være sammen med narkomaner og alkoholikere. De trænger til omsorg, men de trænger også til et kærligt puf,” siger Morten Aagaard og forklarer, at opgaven for ham består af lige dele barmhjertighed og håb:
“De får at vide, at det er synd for dem, men de får også et 'kom så', det kan blive bedre. “
Men han ved også godt, at mange af hans nye sognebørn aldrig får det bedre.
“Hvis jeg ikke var kristen og troede på mirakler, så gad jeg ikke det her job. Vi er det største sociale hospice i byen. Succesraten er bestemt ikke god, men et liv i misbrug kan også være ok. Og der er altid håbet om, at det kan blive bedre,” siger præsten.
Han er ikke nervøs for, at det nye job bliver mere belastende rent personligt.
“Jeg kan mærke og føle deres smerte, men det tynger mig ikke. Min mor sagde altid: 'Sådan skulle det have været, og sådan blev det'. Man er nødt til at acceptere tingene, som de nu engang er. Man må sige til folk, at det er svært, og det er en skidt situation, men du er ok.”

En stemme i tomheden

Den aarhusianske præst er heller ikke skræmt af begravelser, som der nok vil være en del flere af blandt hans sognebørn, hvor gennemsnitsalderen ligger omkring de 52 år.
“Jeg kan godt lide begravelser. Det er rigtigt smukt og meningsfuldt, når det, der bliver sagt, er ordentligt. Her kan kirken noget unikt, for den er en fantastisk stemme ind i en tomhedsfølelse,” mener Morten Aagaard.
Ikke al hans tid bliver helliget korshæren. En fjerdedel går til almindeligt virke som sognepræst i Sct. Pauls Kirke. Samme sted holder han en gang om måneden korshærsgudstjeneste.Blå bog: Morten Aagaard

Født: 9. marts 1962 i Aarhus.
Bopæl: Højbjerg, men flytter snart ind i præsteboligen på Marselisvej i Aarhus C.
Civilstatus: Gift med Anette Koops Aagaard. Har to piger på henholdsvis 17 og 24 år.
Bliver indsat som præst i Sct. Pauls Kirke den 17. februar kl. 19. Alle er velkomne.

Publiceret 19 January 2016 06:00