Kristian Bay Kirk med en af de kopper, han har kreeret.

Kristian Bay Kirk med en af de kopper, han har kreeret. Foto: Anders Michaelsen

Ny udstilling på Trøjborg:

Dinosaur-kunst på en kaffekop

Tegneserietegner Kristian Bay Kirks fascination for dinosaurer er blevet til en udstilling med værker i keramik og på papir

Af
Anders Michaelsen

KUNST På små 12 kvadratmeter på Peder Skrams Gade kommer forhistoriens gigantiske dyr til live på kopper og tegninger. Selvom de store øgler uddøde for omkring 65 millioner år siden, kan de stadig vække dyb fascination.

For Kristian Bay Kirk, der er uddannet tegner fra Viborg Animations Skole, har fascinationen været der, siden han i 1995 - bare fem år gammel - så Jurassic Park for første gang.

"Jeg var blæst væk, da jeg så den film," siger tegneren om dengang i 95, da hans far satte ham foran tv'et med Spielberg-klassikeren. Siden da har dinosaurerne været en stor del af Kristian Bay Kirks liv. Og nu har passionen for tegning, og fascinationen for dinosaurer så kastet en mindre udstilling af blandt andet keramik-kopper og hjemmelavede fossiler med de dragelignende væsner af sig.

Jagter det elegante og fascinerende

"Jeg tror, at alle på et eller andet tidspunkt har været fascineret af dinosaurer. Det er jo på en eller anden måde nogle stærkt fascinerende og bizarre forfædre," siger Kristian Bay Kirk.

Der er både størrelserne, lighederne med nutidens fugle og de uoverskueligt mange millioner af år, dinosaurerne trampede rundt på jorden, der kan vække fascinationen, men for Kristian Bay Kirk er betagelsen også svær at entydigt definere.

"Jeg ved ikke, hvad det er, der er så fascinerende ved dem. Jeg tror også, det er derfor jeg arbejder så meget med dem, jeg prøver at finde ud af det og frem til det," siger han.

Kristian Bay Kirk tegner typisk dinosaurerne i en italiensk tegneserie-inspireret sort-hvid-stil ud fra fri hukommelse. I hans kompositioner prøver han at indfange det elegante i de ellers store og kantede mastodonter.

Kopperne er tegnet, graveret og glaseret i keramik.

Kopperne er tegnet, graveret og glaseret i keramik. Foto: Anders Michaelsen

Drømmer om en dino-tegneserie

Kristian Bay Kirk blev færdiguddannet som tegner i Viborg for to år siden på linjen Grafisk Fortælling , og selvom at tegneseriebranchen er en hård og svær branche at komme ud til og ind i, så er en af de store drømme blandt andet at lave en infografiske dino-tegneserier.

"Jeg kunne godt tænke mig at få en tegnekarriere op og stå, og den her udstilling er ligeså meget for at vise, hvad det er, jeg kan," fortæller han.

Det er både muligt at købe kopier og nummererede, originale tegninger og keramik. Og skulle man stå med en væg, der mangler en tegning af ens yndlingsdinosaur, så kan det også snildt lade sig gøre.

Dinosaur-udstillingen har åbent torsdag, fredag og lørdag fra 13 til 18 i hele september på Peder Skrams Gade 56.

Kristian Bay Kirks dinosaurer er typisk i to til tre farver og gerne i sort og hvid.

Kristian Bay Kirks dinosaurer er typisk i to til tre farver og gerne i sort og hvid. Foto: Anders Michaelsen

Publiceret 12 September 2019 10:00