Mette Hjulmann har været den blot tredje leder på de 50 år, Børnehaven Svend-Åge har eksisteret.

Mette Hjulmann har været den blot tredje leder på de 50 år, Børnehaven Svend-Åge har eksisteret.

50 år: Risskov-børnehave med mandenavn lever i bedste velgående

Børnehaven Svend-Åge kan i denne tid fejre, at det er 50 år siden, institutionen så dagens lys

Af
Kim Skovrup Andersen

jubilæum Det er nok de færreste institutioner, der render rundt med et mandenavn. Men på Harald Selmers Vej 45 i Risskov klos op ad det nu tidligere psykiatriske hospital, ligger der en, som bærer navnet 'Børnehaven Svend-Åge'.

Og selv om man ikke umiddelbart skulle tro det, har psykiatrisk hospital faktisk en stor del med det atypiske navn at gøre. Børnehaven blev i sin tid oprettet i en tidligere funktionærbolig i tilknytning til hospitalet og var oprindeligt primært for de ansattes børn.

I dag er børnehaven Svend-Åge åben for alle børn, men er fortsat en selvejende institution.

"Jeg skal altid forklare, hvorfor vi har det her usædvanlige navn. Det oprindelige navn er 'Børnehaven Statshospitalet Ved Århus', men i folkemunde kom vi hurtigt til at hedde 'Børnehaven Svend-Åge' dannet af forbogstaverne. Jeg synes, det er en meget hyggelig og sjov historie, at folket har døbt den," siger Mette Hjulmann.

Børnehaven Svend-Åge ligger på Harald Selmers Vej 45 klos op af det nu tidligere psykiatriske hospital.

Børnehaven Svend-Åge ligger på Harald Selmers Vej 45 klos op af det nu tidligere psykiatriske hospital.

Hun er leder af institutionen, hvor der går 42 børn og er blot den tredje af slagsen.

"Ja, det her er ikke et sted., man render af huse, og det er en god ting," fortæller lederen, som sammen med sine seks ansatte har fejret Børnehaven Svend-Åges 50 års jubilæum hele den forgangne uge.

Det er blevet markeret med en reception, og så har en træskulptør kreeret en udgave af Svend-Åge, som er efter en tegning, man har fundet efter en håndværker, som har ridset en, hvad der kunne ligne en murerarbejdsmand, ind i toppen af Kampmann-villaen fra 1892.

"Huset her emmer af historie, og denne her træskulptur, som kommer til at stå ved vores indgang, er vores måde at værne om historikken," forklarer hun.

Derudover er jubilæet blevet markeret med et historisk tilbageblik. To forældre har tidligere gået i børnehaven, og de har været forbi for at fortælle om, hvordan det var at gå i børnehave dengang. Og så er der blevet sunget gamle børnesange, der er ved at gå i glemmebogen.

"Vi har sunget 'Jeg en gård mig bygge vil', som også blev sunget til indvielsen. Jeg har fundet en masse sjove papirer fra dengang," siger Mette Hjulmann og nævner, at dengang havde børnehaven lørdagsåbent, og det kostede 112 kroner om måneden at have sit barn i institution.

Da byggeplanerne for hele området blev offentliggjort for psykiatrisk hospital, der nu er rykket ud til Skejby, var det med en vis bekymring hos Børnehaven Svend-Åge.

"Vi tænkte: "Hvad nu med os?" Men Vi fik hurtigt vished for, at vi ikke skulle forsvinde. Så nu lever vi med byggemaskiner de næste par år. Børnene synes, det er vældigt interessant, og vi her et godt samarbejde med byggelederen," siger Mette Hjulmann og tilføjer:

"Og det er vi naturligvis glade for, fordi vi ligger fantastisk godt i de smukkeste omgivelser med park, strand, vand og skov."

Publiceret 09 April 2019 10:00