Foto: Lars Aarø

Foto: Lars Aarø. Fokus

Præsteklumme: Alt godt kommer til den der… forbereder sig

Af
Morten Skovsted

sognepræst i Hjortshøj Kirke og Egå Kirke

præsteklumme Forrige forår var jeg til nonfirmation, hvor en skøn, ung pige havde truffet sig eget valg om ikke at blive konfirmeret. Netop modenheden til at træffe dette selvstændige valg blev fremhævet i talerne i en sådan grad, at den unge pige ikke bare var festens midtpunkt men blev festens eneste omdrejningspunkt. Jeg sad efterhånden tilbage med spørgsmålet: ”Men hvad er det så, du har valgt til.. andet end det at sige fra? Og hvor dette at blive et selvstændigt indvivid ganske vist er et væsentligt perspektiv ved kon/nonfirmationen midt i den svære puvbertetstid, så er det smukkeste for mig at se, at det handler om den enkeltes valg men som en del af en langt større sammenhæng: En sammenhæng med familie, venner, tradition og historie.

Men endnu mere slog det mig, at den unge pige var gået glip af noget ganske vigtigt forud for den store dag, nemlig den lange og måske slidsomme forberedelsestid. Igen og igen nyder jeg at have syv måneder med konfirmanderne, hvor vi forbereder os på den store dag. Vi diskuterer, synger, går i kirke, lytter, arbejder og spejler os i hinanden. Vi bliver klogere på Gud, på hinanden og dermed på os selv. Det store ved konfirmationen er således ikke bare den store dag men hele forløbet.

Store og glædelige ting fortjener forberedelse. Vi skal stemme sindet og gøre os klar. Sådan gælder det også med en anden af de store forberedelsestider: Kvindens graviditet. Tænk, hvis far og mor hyggede sig fredag aften og BANG: søndag morgen kom barnet! Så ville der ikke være tid til at male børneværelse, tigge barnevogn hos bedsteforældrene og gøre sig klar mentalt, også som familie med partner og eventuellt andre børn. Det er godt, at man har cirka ni måneder til at forberede sig.

Også lige nu befinder vi os i en forberdelsestid. På mange forskellige måder - men samtidigt - gør vi os klar til den store dag: Juleaften. Og på den måde bliver juleaften ikke bare en enkelt aften men en hel, lang og spændende advents- og juletid. Vi køber gaver, laver juledekorationer, tæller ned på kalenderlys og tæller op på adventskranse. Vi bager, køber ind og planlægger. Vi forbereder os, og det er nok mindst lige så vigtigt som den fest, der venter den 24. december.

Alt godt kommer til den, der venter, siger man. Men det er ikke sikkert, at det kommer helt af sig selv. Og derfor er det godt at bruge ventetiden på noget godt: På at forberede sig på det, der skal komme. Må I have en glædelig forberedelsestid derude.

Publiceret 15 December 2018 10:00