Arkivfoto fra valget i 2013.

Arkivfoto fra valget i 2013.

KV2017:

Enhedslisten og Radikale står til smæk i Aarhus

To af borgmesterens nuværende støttepartier får smæk i valgprognose

Socialdemokratiet ser ud til at beholde sin position i Aarhus som kommunens klart største og meget dominerende parti. Ifølge en prognose fra valgforskerne Martin Vinæs Larsen og Kasper Møller Hansen står Socialdemokratiet til igen at få næsten 40 procent af stemmerne, hvilket er langt over det forventede landsresultat for Socialdemokratiet på 29 procent ved det kommende kommunalvalg.
LÆS OGSÅ: Hvor spiser du den bedste (valg)flæsk i Aarhus
SF beholder cirka syv procent af stemmer, ifølge prognosen. Til gengæld ser det skidt ud for Socialdemokratiets to andre støttepartier, Enhedslisten og Det Radikale Venstre, der får smæk i valgprognosen. Næsten hver anden vælger står til at svigte Liste Ø, der er spået til at gå fra 9,4 til 5,2 procent af stemmerne. Også Liste B (Radikale) står til smæk og går fra 8,3 til 5,4 procent af stemmerne.
 

Rabih Azad-Ahmad foran sit yndligssted i Aarhus, Dokk1. Foto: Mike Madsen

Rabih Azad-Ahmad foran sit yndligssted i Aarhus, Dokk1. Foto: Mike Madsen

Vinderen af valget i Aarhus, relativt set, står til at blive Liberal Alliance. Sidst fik partiet 3,8 procent af stemmerne, hvilket gav en plads i byrådet til Lars Lars Boje Mathiesen. Han har siden skiftet partil til Nye Borgerlige, så Liberal Alliance har i øjeblikket ingen i byrådet. Ifølge prognosen vil Liberal Alliance i år få næsten dobbelt så mange stemmer, 6,7 procent, hvilket formentlig vil give to pladser i byrådet.
LÆS OGSÅ: På taxa-tur med Alternativets Thor
Alternativet, der for første gang stiller op til kommunalvalget, står til at få 2,3 procent af stemmerne, hvilket muligvis kan give en plads i byrådet.

Keld Hvalsø Nedergaard (EL)

Keld Hvalsø Nedergaard (EL)

Byrådets næststørste parti, Venstre, spås en mindre tilbagegang fra 17,2 til 15,3 procent af stemmerne. 
Konservative forbliver uændret på cirka seks procent, mens Dansk Folkeparti ifølge prognosen går frem fra 7,3 til 9,4 procent af stemmerne.
Du kan se valgprognosen her.
jr
 

Publiceret 20 November 2017 13:15