Ejer af Tækker Group, Jørn Tækker, yderst til højre, i samtale med Museumsinspektør og leder af udgravning i Nye, Rasmus Birch Iversen. Yderst til venstre salgs- og udlejningschef fra Tækker Group, Rasmus Bach.

Ejer af Tækker Group, Jørn Tækker, yderst til højre, i samtale med Museumsinspektør og leder af udgravning i Nye, Rasmus Birch Iversen. Yderst til venstre salgs- og udlejningschef fra Tækker Group, Rasmus Bach.

Nye:

Flere sjældne fund fra fortiden

Arkæologer har fundet fortidsspor, der er over 10.000 år gamle, på Høvej i Elev, hvor byen Nye skal skyde op i fremtiden

Af
Af Kim Skovrup Andersen

Som Lokalavisen kunne berette for et par uger siden, er der fundet fortidsspor under arkæologiske undersøgelser, inden Aarhus' fremtids-forstad Nye kan begynde at tage form.

Forleden tog vi - i selskab med en delegation fra bygherren fra Tækker Group - ud på markerne ved Høvej, som syv arkæologer fra Moesgaard Museum netop har indtaget.
Undersøgelserne har vist, at der var jernalderbebyggelse med masser spor af stolpehuller fra 500 år før Kristus eller 2.500 år gamle huse.

Men efter arkæologerne har været i gang i lidt over en uge, er der gjort fund, der sandsynligvis er over 10.000 år gamle.
Museumsinspektør fra Moesgaards Antikvarisk Afdeling, Rasmus Birch Iversen, er leder af selve udgravningen i det, der på sigt skal udvikle sig til Nye, vurderer at fundene er fra istiden.

”Det er ikke så tit, vi oplever denne her form for begejstring fra bygherren, som der er hos Tækker Group. Vi er glade for, at de har den holdning,” siger udgravningslederen.

Museumsinspektør Uffe Rasmussen er i gang med at udgrave en tidligere sø langs Høvej, og det er her, der er foreløbigt er gjort flest fund.
“Vi har fundet en masse dyreknogler fra rensdyr, elge og ur-okser. Derudover har vi fundet bearbejdet flint. Det er sjældent, vi finder noget, der er så gammelt og bevarede dyreknogler fra denne her periode,“ fortæller han.


Uffe Rasmussen, museumsinspektør fra Moesgaard Museum, med et flintfund.

Uffe Rasmussen, museumsinspektør fra Moesgaard Museum, med et flintfund.

Begejstret bygherre

Jørn Tækker, der er bygherre på hele Nye-projektet, er begejstret:
“Jeg glæder mig fantastisk over, at der er fundet nogle sådanne specielle ting og så så mange år tilbage i tiden. Det er virkelig godt. Det er med til at få den rigtige identitet frem her i området. I stedet for vi starter på bar mark, så har vi pludselig en historie, der rækker 10.000 år bagud. Det er jo fantastisk at vide, at der har boet mennesker i det her område så lang tid tilbage. Det er meget, meget spændende, synes jeg,“ siger han og tilføjer:

“Nu skal vi se, hvad arkæologerne ender med at finde. Men vi vil jo gerne bruge fundene rent fysisk herude og have mulighed for at udstille, nogle af de ting, der bliver fundet, hvis vi kan få lov til det. Og så håber vi, at vi kan indarbejde nogle af fundene i en mere kunstnerisk præsentation.”


Planlægningen af byen Nye har været ti år undervejs, og det forventes, at arkæolog-arbejdet vil forsinke byggeriet af 1. etape, som kommer til at omfatte 650 boliger med seks måneder, sådan de første beboere kan flytte ind i deres huse i sensommeren 2018.

Publiceret 14 March 2017 11:30