Havnens Fiskehus:

16 timer i fiskesmat og kolde lokaler

Op mod to tons fisk ryger ud af dørene hos Havnens Fiskehus på en tirsdag

Af
af Martin Hansen

Den gode duft af frisk fisk rammer næseborene, når man træder indenfor. Det første man møder er et bjerg af isklumper, hvor fisk fra de syv verdenshave nu ligger begravet. Ud fra isbjerget stirrer en hel masse kuglerunde fiskeøjne. For få timer siden svømmede de rundt i saltvand - nu ligger de klar til at blive spist af sultne århusianere.
Lokalavisen besøger Havnens Fiskehus på ugens travleste dag - tirsdag. Vi får en snak med 27-årige Anders Andreasen, som har ejet Havnens Fiskehus siden 2003. Han og hans ansatte har været i gang siden klokken 02 i nat.
"Tirsdag er vores travleste dag. Det skyldes blandt andet, at restauranterne tit har lukket mandag, og så skal de have fyldt depoterne op med frisk fisk om tirsdagen. Natten til en tirsdag får vi vel to tons fisk ind, og vi går så i gang med at filetere det hele og hvad der nu ellers skal gøres. Det meste forarbejder vi og sælger videre, men noget sælger vi selvfølgelig selv," fortæller Anders Andreasen.

Sådan en hummerfyr, som Anders Andreasen her viser, koster op mod 400 kroner - men så er der også fantastisk spise til to voksne.

Sådan en hummerfyr, som Anders Andreasen her viser, koster op mod 400 kroner - men så er der også fantastisk spise til to voksne.

Ikke for tøsedrenge

At arbejde i et fiskehus er ikke for tøsedrenge. Arbejdet er meget fysisk krævende, og kroppen køles hele tiden op og ned, fordi de ansatte skal hente fisken i de iskolde kølerum. Læg så dertil, at arbejdsdagene ofte når op på 16 timer.
"Vi vil gerne ansætte kvinder, men det er altså så fysisk hårdt, at det hovedsageligt er et mandearbejde, det her. Selv om jeg kun er 27 år, så kan jeg sagtens mærke arbejdet på min krop," fortæller Anders Andreasen. Det er især om vinteren, at hans krop værker og musklerne gør ondt.
"Ja, man sover sgu godt om natten," griner en af de ansatte, mens han går forbi med en kasse fisk.
Havnens Fiskehus har 14 ansatte ud over indehaver Anders.

Trods krise er der travlt på Havnens Fiskehus - 16 timers arbejdsdage er ikke unormalt.

Trods krise er der travlt på Havnens Fiskehus - 16 timers arbejdsdage er ikke unormalt.

Hummer og pighvarre til 400 kroner

Anders Andreasen viser rundt i butikken. I nogle store akvarier svømmer levende pighvarre rundt nede på bunden. Frisk fisk er fantastisk, men prisen er derefter.
"I den store dernede er der vel kød for 500 kroner," siger Anders og peger ned på den store fladfisk.
I et andet akvarium ligger de levende hummere. Men er der overhovedet nogle, der spiser hummere, når der er finanskrise.
"Det kan du tro. Vores hummere og andre skaldyr sælger rigtig godt, især om sommeren. De er dyre, men de smager fantastisk, og det er mit indtryk, at folk gerne vil betale for kvalitet, selv om der er finanskrise."
Anders Andreasen og hans ansatte forventes at vide noget om fisk, når folk kommer og køber.
"Det dur ikke, hvis vi ikke ved en skid om det, vi sælger. Derfor så siger jeg til mine ansatte, at de skal gå hjem og lave fisk, så de kender de fisk, vi har."
Havnens Fiskehus har også en uddannet kok, som tilbereder de frokostfisk, man kan købe, for eksempel fiskefrikadeller og laksestykker.
På et punkt kan Havnens Fiskehus dog godt mærke krisen.
"Vi har mega travlt, men der er flere restauranter, som er gået konkurs under krisen. Det har betydet, at vi ikke har fået penge for fisk, vi har leveret. Derfor har vi over for vores andre kunder været tvunget til at kræve regninger ind på de aftalte datoer. Det er meget træls, men vi kan ikke gøre andet," siger Anders Andreasen.
"Men derudover er vi godt tilfredse, og århusianerne er heldigvis glade for fisk".

Publiceret 30 June 2009 10:00