Anders Stagis, der er leder af Stofindtagelsesrummet, glæder sig over udsigt til flere åbne timer.

Anders Stagis, der er leder af Stofindtagelsesrummet, glæder sig over udsigt til flere åbne timer. Foto: Louise Nyvang Burmeister

Politisk støtte til fixerummet:

 Snart kan man også fixe efter 15

SF får bred politisk opbakning til et forslag om at udvide åbningstiderne i stofindtagelsesrummet på Sydhavnen

Af
Louise Nyvang Burmeister

Socialt udsatte Et misbrug stopper ikke, fordi klokken slår 15. Men dørene til stofindtagelsesrummet på Kalkværksvej lukker midt på eftermiddagen, og dermed er misbrugerne henvist til gader, trappeopgange og baggårde med dertilhørende brugte kanyler flydende i gadebilledet.

Det vil SF nu sætte en stopper for ved at udvide fixerummets åbningstider. Et budgetforslag, der fik bred politisk opbakning på sidste uges byrådsmøde.

Fra Sander Jensen (SF) lød det, at man gerne hurtigst muligt vil have 'tal og gode ideer på bordet':

"Der er cirka 150 brugere af fixerummet, og det vil sige 1.500-1.700 stofindtag om måneden. Derfor har vi brug for et stofindtagelsesrum også efter klokken 15, og det vil vi gerne i dialog med både brugerne og Kirkens Korshær om," sagde Sander Jensen.

De Konservative tilsluttede sig forslaget:

"Hvis man bare én gang har besøgt Nåleparken (område mellem Kalkværksvej og Sydhavnsgade, red.) og set, hvordan der ser ud, når der bliver fixet dernede, så er man aldrig i tvivl om, hvor vigtigt det er, at vi har stofindtagelsesrummet. Hvis man ryger herion, så skal man have stoffer hver anden time, derfor hjælper det ikke så meget kun at have åbent i dagtimerne. Så stor tilslutning til forslaget herfra," lød det fra Mette Skautrup (K).

Også Socialdemokratiet, Venstre, Enhedslisten og løsgænger Dorthe Borgkvist meldte deres opbakning.

Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse Kristian Würtz (S) kaldte det 'en oplagt problematik':

"Men det er soleklart, at det kommer til at koste nogle penge. Så må vi sørge for, at vi kommer til at forholde os til det, når vi kommer til budgetforhandlingerne på den anden side af sommerferien," sagde Kristian Würtz.

Stort behov

Lederen af stofindtagelsesrummet, Anders Stagis, glæder sig meget over den politiske velvilje:

"Det er vi rigtig glade for. Der er ingen tvivl om, at der er behov for en udvidelse. Når vi lukker, oplever vi, at aktiviteten flytter over i Nåleparken, hvor der er et barskt miljø med sammenstød mellem misbrugere og pushere," fortæller Anders Stagis.

Stofindtagelsesrummet, der åbnede på Nørre Allé i 2013 og fem år senere flyttede til den nuværende placering, oplever en stadig stigende tilslutning, der dog som alt andet lige nu lider under coronaens krav om afstand.

"Vi har mere end fordoblet - måske tredoblet - antallet af stofindtag per dag siden flytningen. Misbrugerne får mere og mere tillid til, at de kan gå herhen," siger Andes Stagis.

Og selvom en afhængighed varer døgnet rundt, er det ikke nødvendigvis døgnåbent, der står øverst på ønskelisten.

"Hvis vi fik en pose penge, der rakte til døgnåbnet, så tror jeg, vi ville prioritere at holde åbent til klokken 21-22 om aftenen, og så i stedet bruge penge på at have personale til at hjælpe de mennesker, der kommer her," siger Anders Stagis. 

I dag er der 2,5 mand ansat til at holde stedet åbent fra klokken 8 til 15 alle ugens dage.

Forslaget er nu sendt til magistratsbehandling.

Fakta: 'Stoffen'

Stofindtagelsesrummet på Kalkværksvej 15 skal sikre, at mennesker med et misbrug kan indtage deres egne stoffer i sundhedsforsvarlige omgivelser. I et sundhedsrum lige ved siden af kan udsatte personer få basal sundhedspleje, som for eksempel sårpleje. Det er også muligt at få kvalificeret hjælp til at komme i behandling for misbrug. Rummene drives i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Kirkens Korshær.

Publiceret 26 January 2021 08:39