Ifølge Carsten Simonsen, der er nabo til pukkelbump i Solbjerg, kører busserne vejgrøften op, når de skal passere.

Ifølge Carsten Simonsen, der er nabo til pukkelbump i Solbjerg, kører busserne vejgrøften op, når de skal passere. Privatfoto

Fællesråd om pukkelbump:

 "Dybt forundret over at vi skal afgøre det"

I Solbjerg er der kritik af rådmandens beslutning om at lade fællesråd tage stilling til pukkelbumps fremtidige skæbne. I Brabrand kalder man det 'en meget svær beslutning'

Af
Louise Nyvang Burmeister

Bump Er det vejteknisk ekspertise eller stemningen på de sociale medier, der skal afgøre fremtiden for pukkelbump i Aarhus?

I Solbjerg er man dybt forundret over, at rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) vælger at lade de lokale fællesråd afgøre, om man ønsker de såkaldte mariehøns-bump bevaret eller fjernet.

Derfor kommer der intet klart ja eller nej til pukkelbump i Solbjerg:

"Vi har ikke mulighed for at give et kvalificeret svar. Vi har jo ingen ekspertise på det her område. Vi er et fællesråd, der skal facilitere dialog mellem kommune og borgere," siger Brian Jonassen, der er formand for Solbjerg Fællesråd.

Rådmanden har sendt en mail ud til alle berørte fællesråd og bedt om svar på, om man er tilfreds med pukkelbump, og om man vil have dem udskiftet med pudebump.

I svaret fra Solbjerg lyder det blandt andet:

"Vi anser det ikke som lokaldemokrati og inddragelse at lade vurderinger bero på antallet af sure og glade smileys på diverse sociale medier, hvor Facebook pludselig skal danne lokal stemmeurne og fællesrådet de valgforordnede."

I mailen beretter fællesrådet om tre konkrete henvendelser, det har modtaget. En henvendelse drejer sig om rystelser i et hus, en får ondt i ryggen, lige meget hvordan vedkommende passerer bumpene, og en lokal grundejerforening er så begejstrede, at de har bestilt otte ekstra pukkelbump.

"Jeg er dybt forundret over, at vi som fællesråd skal tage stilling til det her. Vi vil gerne have været inddraget i beslutningen om pukkelbump, før de blev sat op, men det kan ikke passe, at det nu skal afgøres på baggrund af, hvad vi syv personer i fællesrådet mener, eller hvad der råbes op om på sociale medier," siger Brian Jonassen.

"Vi kan kun fejle" 

Også i Brabrand-Årslev Fællesråd undrer man sig over, at en teknisk beslutning nu skal ud til en slags folkeafstemning,

"Vi har fået rigtig mange henvendelser, og der er mange forskellige holdninger, så det er ikke en nem beslutning. Vi kan næsten kun fejle," siger Chresten Ibsen, der er formand for Brabrand-Årslev Fællesråd, og tilføjer:

"Vi kan godt stikke en finger i jorden, men vi kan jo ikke sikre os, at alle bliver hørt."

Mailen fra forvaltningen er første henvendelse angående typen af bump:

"Nu skal vi lige pludselig tage stilling. Og det er jo fedt, at vi bliver hørt, men hvorfor blev vi ikke inddraget tidligere? Det handler vist mest om, at rådmanden ikke selv vil tage en beslutning i den her sag, end at det handler om at inddrage borgerne," siger Chresten Ibsen. 

Han mener, at den populistiske beslutning vil være at sige nej til pukkelbump, mens den effektive løsning vil være at vælge puklerne.

"Det er kompliceret og svært at holde styr på alle holdningerne i den her sag. Men det vigtigste er, at vi får en fartdæmpende løsning. Hvis vi vælger noget, der viser sig at være helt galt, så må vi jo kunne ændre det senere hen," siger Chresten Ibsen om situationen i Brabrand, hvor der kun er kommet pukkelbump op på Engbakken og foreløbig ét sted på Hovedgaden, inden arbejdet blev indstillet. 

Rådmand tager ansvaret

Ifølge rådmanden er ansvaret, for om pukkelbumpene tages ned eller sættes op i lokalområdet, i sidste ende alene hans.

"Jeg vil gerne understrege, at det er min beslutning og mit ansvar, om det bliver pukkelbump eller ej. Men det ændrer ikke på, at jeg gerne vil høre de lokale fællesråds holdninger," siger Bünyamin Simsek.

Men hvis et fællesråd melder tilbage, at man ønsker, bumpene tages ned, så bliver det sådan?

"Det er klart, at hvis der er entydig opbakning til, at man piller bumpene ned, så agter jeg ikke at være på tværs. Men beslutningen er min."

Hvis der i fremtiden bliver klager over enten manglende eller eksisterende pukkelbump, så vil du ikke svare, at det var fællesrådets beslutning?

"Nej, det er min beslutning. Jeg har lyttet og reageret, men jeg lægger ikke ansvaret over på andre. Det ansvar skal jeg løfte, og det kommer jeg til at løfte."

Tidligere har Tranbjerg Fællesråd meldt ud, at man gerne ser pukkelbumpene fjernet. Brabrand-Årslev Fællesråd afgjorde tirsdag aften efter redaktionens deadline, om man ønsker pukkelbump eller ej.

Sagen kort

I efteråret skød pukkelbump op i flere boligområder, efter at et flertal i Aarhus Byråd har afsat en ramme på 15 millioner kroner til at etablere 12 zoner, hvor der maksimalt må køres 40 km/t. Lokalavisen Aarhus har kunnet fortælle om voldsomt utilfredse borgere, som oplever larm og rystelser i deres huse, når busser og andre større køretøjer passerer pukkelbumpene. En trafikforsker kalder bumpene for 'noget bras', mens Vejdirektoratet understreger, at bumpene er godkendt til brug, men skal bruges med omtanke.

Rådmanden stoppede i december alt arbejde med at opsætte pukkelbump. Inden da kom de op i Tranbjerg, Solbjerg, Stavtrup, Hjortshøj, Sabro og delvist i Brabrand. Mens de stadig mangler fartdæmpning i Spørring og på Langenæs.

Nu kan fællesrådene i berørte områder melde tilbage til rådmanden, om de ønsker pukkelbump eller ej. I slutningen af januar vil rådmanden træffe beslutning om bumpenes fremtidige skæbne.

Publiceret 20 January 2021 07:41