På Hotel Guestapart i Skejby har man to gange observeret, at coronasmittede gæster har brudt deres isolation.

På Hotel Guestapart i Skejby har man to gange observeret, at coronasmittede gæster har brudt deres isolation. Arkivfoto: Søren Vendelbo

Brud på betalt isolations-ophold:

 I Aarhus kender man til to tilfælde

To gange har coronasmittede borgere, der er isolerede på hotel, brudt deres isolation

Af
Louise Nyvang Burmeister

Smitte At invitere gæster ind på værelset, når man skulle være isoleret på et coronahotel betalt af Aarhus Kommune - den går ikke. To gange har kommunen måttet smide coronagæster ud af et hotel, fordi de ikke overholdt isolationen.

Tilbuddet om hotelophold som smitteramt, der har været muligt i Aarhus siden august, er senest blevet afbrudt i de sidste dage af 2020.

"Vi har nul-tolerance, når det sker. Så ryger man ud. Der er vi ret firkantede. Kan man ikke overholde isolationen det ene sted, kan man heller ikke det andet sted," siger Hanne Linnemann, der er leder af sundhedsstaben i Aarhus Kommune.

I skrivende stund er der 14 borgere i frivillig isolation på et hotelværelse. Aarhus Kommune giver værelserne til borgere, der ikke kan isolere sig i egen bolig.

"Vi er i tæt dialog med borgeren om, hvordan vedkommende kan isolere sig i eget hjem, i et sommerhus, kolonihavehus eller lignende. Isolation på hotellet er sidste udvej. Vores erfaring er også, at mange borgere selv finder en løsning," fortæller Hanne Linnemann og tilføjer:

"Det svinger meget, hvor mange borgere der benytter sig af tilbuddet. Det højeste antal, vi har haft på en gang, er 24."

Det antal har man kunnet klare på Hotel GuestApart i Skejby, som lige nu er eneste samarbejdspartner angående corona-isolation for Aarhus Kommune.

"Hvis det pludselig eksploderer, så har vi kommunale bygninger i Skødstrup, der lige nu står tomme, som vi kan tage i brug," fortæller Hanne Linnemann.

Hotel GuestApart i Skejby består, som navnet antyder, af små lejligheder, som man kan tilgå helt uden menneskelig kontakt.

Hotel GuestApart i Skejby består, som navnet antyder, af små lejligheder, som man kan tilgå helt uden menneskelig kontakt. Arkivfoto: Søren Vendelbo

25 værelser klar

På hotellet i Skejby har man reserveret 25 værelser, der står klar til corona-smittede personer. I alt har hotellet 86 værelser.

Hoteldirektør Niels Bonkegaard forklarer, at man er vant til at klare al kontakt digitalt, også før coronaen ramte.

"Al registrering foregår online. Man får en kode, som man låser sig ind med, så vi kan helt undgå menneskelig kontakt," siger Niels Bonkegaard. 

Han er meget tilfreds med, hvordan corona-opgaven forløber.

"Vi stiller værelser til rådighed for corona-smittede for at vise samfundssind. Og det går fremragende."

Han bekræfter, at der har været to episoder, hvor isolationen er blevet brudt.

"Det er jo i høj grad op til folks egen selvjustits at overholde isolationen. Vi holder ikke øje med det i den forstand, men ser vi, at der kommer gæster til et værelse, hvor der bor en smittet, så reagerer vi selvfølgelig. Men ellers tror vi på det bedste i folk," siger Niels Bonkegaard.

På værelser beregnet til corona-smittede ligger der pjecer på flere forskellige sprog fra Sundhedsstyrelsen, som forklarer, hvad en isolation betyder.

Fakta

Er man testet positiv for COVID-19 uden mulighed for at isolere sig i eget hjem, kan man få tilbudt et frivilligt isolationsophold. Det gælder for eksempel hvis man:

Bor sammen med mange mennesker i en bolig, hvor du ikke har nogen mulighed for at have dit eget værelse

Bor sammen med en person, som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved COVID-19

Isolationsopholdet er gratis, men man skal selv betale for kost og andre fornødenheder. Opholdet slutter 48 timer efter, at man er fri for symptomer. Hvis man ikke har symptomer, ophæves isolationen syv dage efter, at man fik taget testen.

Publiceret 13 January 2021 09:30