Pukkelbump på Klokkeskovvej i Stavtrup i 40 km/t-zone.

Pukkelbump på Klokkeskovvej i Stavtrup i 40 km/t-zone. Foto: Jeppe Rafn

Aarhus Kommune:

"Uanset type af bump så vil det give rystelser"

Aarhus Kommune beklager, at nogle borgere føler sig generet, men mener, at det med tiden vil blive bedre, og at man ikke kan lave bump, uden at nogle bliver utilfredse

Af
Louise Nyvang Burmeister

Trafik Når der er gået en vis periode, vil både bilister og beboere have vænnet sig til de nye pukkelbump. Sådan er meldingen fra Aarhus Kommune angående klager over rystelser i huse, der ligger tæt ved bumpene.

Projektleder ved Aarhus Kommune Magnus Vilstrup Andersen forklarer, at man har gode erfaringer med pukkelbump, men at man lige skal lære at køre hen over dem:

"Når der er gået tid, og alle har vænnet sig til det, så vil det give mindre rystelser. Der er en tilvænningsperiode, både for dem der bor ved bumpene, og dem der kører henover dem," siger Magnus Vilstrup Andersen.

Bumpene er konstrueret på en sådan måde, at busser og lastbiler kan køre henover dem uden at ramme dem. Og det er en af grundene til, at de er valgt på strækninger, hvor der kører busser i de nye 40 km hastighedszoner.

"Der er to grunde til, at vi vælger pukkelbump. Dels påvirker de busserne i mindre grad end pudebump, og dels er de bedre til at nedsætte hastigheden, er vores erfaring," siger Magnus Vilstrup Andersen.

Bør busserne ikke også kunne køre over pudebump uden problemer?

"Nej, ikke hvis der er tvillingehjul bagpå, så bliver de påvirket af pudebump, og det gør de ikke ved pukkelbump."

Kan pukkelbumpene være for svære at køre over for buschaufførerne?

"Vi har ingen klager fået fra Midttrafik."

At folk, der bor tæt på, så oplever gener, det lægger I ikke så meget vægt på?

"Det vil de opleve, uanset hvilken type vi valgte. Hovedhensynet er at få højnet trafiksikkerheden ved at få hastigheden ned," siger Magnus Vilstrup Andersen.

Mangler afstribning

Han forklarer, at der flere steder mangler afstribning og midterheller.

"Vi er ikke færdige med at sætte det op. Når der også kommer midter-afmærkning og midterheller, så vil det være lettere at køre korrekt henover dem, og så vil det give færre rystelser," siger projektlederen, der også fortæller, at der er mere information på vej om, hvordan man kører korrekt henover bumpene.

Det er dog ikke alle steder, at der er plads til midterhellerne, for det kræver en vis vejbredde:

"På de veje, der er for smalle, laver vi i stedet hvide skaktern på vejen og hvid afstribning i midten, så man nemmere kan ramme rigtig henover dem."

Flere beboere siger, at det specielt er, når det er mørkt, at de er generet af folk, der kører forkert henover bumpene. Kan man gøre dem mere synlige?

"De hvide skaktern lyser op, hvis man har korrekt lys på bilen. Mange steder mangler der dog stadig en afstribning i midten, og det vil hjælpe."

Tilbage i 2013 blev der fjernet pukkelbump på Langdalsvej, efter beboere klagede over rystelser i deres huse. Hvorfor sætter man dem stadig op?

"Det har jeg ikke hørt om. Det er før min tid. Vi har gode erfaringer med pukkelbump, som også er sat op på en større strækning på Søndervangs Allé i Viby for flere år siden. Vi laver ikke pudebump længere, og vi vil nødigt tilbage til dem, for de virker ikke så godt over for de større biler, som BMW'er og Audi'er, der bare høvler henover. Og så er vi jo lige vidt."

Man skal altså leve med rystelser i huset?

"Ja, det er man desværre nødt til. Men jeg synes, man skal slå koldt vand i blodet og se, om det ikke bliver bedre. Vi er kede af, at det generer nogle beboere, men vi kan ikke lave vejbump, uden at det generer. Vi skal hele tiden prioritere. Der er også beboere, der er jublende glade for de nye hastighedsdæmpende tiltag."

Projektlederen oplyser i øvrigt, at man evaluerer vejbumpene i slutningen af 2021 og afviser ikke, at der kan ske justeringer af bumpene til den tid.

På disse busveje er der lavet pukkelbump:

Hjortshøj: Virupvej

Solbjerg: Solbjerg Hedevej, Kærgårdsparken

Stavtrup: Jarlsmindevej, Klokkeskovvej

Tranbjerg: Tranbjerg Hovedgade, Torve Allé, Skovgårdsvænget – Orholt Allé

Her kommer der snart pukkelbump:

Spørring: Gammel Landevej

Brabrand: Hovedgaden, Engbakken

Langenæs: Nordborggade, Langenæs Allé

Sabro: Vistoftvej, Sabro Kirkevej, Sabro Skolevej

Publiceret 30 November 2020 11:23