Anders Frederiksen cykler to gange dagligt gennem krydset på Edwin Rahrs Vej/Åby Ringvej.

Anders Frederiksen cykler to gange dagligt gennem krydset på Edwin Rahrs Vej/Åby Ringvej. Foto: Louise Nyvang Burmeister

Daglig bruger af dødskryds

: "Politiet er usynlige her"

Anders Frederiksen ser gerne endnu mere politikontrol i kryds i Aarhus V, hvor to dødsulykker er sket på to år. Krydset bliver prioriteret højt, siger politiet

Af
Louise Nyvang Burmeister

Trafik Næsten hver dag cykler Anders Frederiksen gennem krydset Åby Ringvej/Edwin Rahrs Vej. Selvom han har grønt lys, så kigger han sig altid for, når han cykler over krydset.

"Jeg har oplevet alt for mange gange, at biler kører over for rødt lys," siger Anders Frederiksen, der er elektroingeniør og bor i Bispehaven.

6. oktober døde en ung kvinde efter at være blevet ramt af en bil i krydset. Også i 2018 blev en kvinde trafikdræbt, da hun blev kørt ned af en bil, der kørte over for rødt.

Anders Frederiksen har også været centimeter fra at blive ramt.

"Der var en bil, som ellers pænt holdt for rødt i højre svingbane på Edwin Rahrs Vej, men lige pludselig fik vedkommende travlt med at skifte retning og svingede til venstre op ad ringvejen for rødt, mens jeg var på vej over krydset på cykel. Det var meget tæt på, at jeg var blevet kørt ned."

Han oplever tit lignende farlige situationer, og han mener, det er, fordi bilisterne ikke respekterer fartbegrænsningen eller signalreguleringen.

"Jeg ser rigtig tit folk, der kører uforsvarligt her. Hvis jeg var kommunen, så ville jeg sørge for at få en hel del flere betjente herud, så de bilister, der ikke kan finde ud af at køre ordentligt kunne få et klip i kortet og til sidst ligefrem få frataget kortet og bilen konfiskeret," siger Anders Frederiksen, der ikke oplever, at politiet ofte patruljerer i krydset.

"Jeg ser dem ikke. Jeg synes, de er decideret usynlige," lyder det fra cyklisten.

Han oplevede for nogle år siden, at politiet i en periode var meget synlige i Bispehaven.

"Politiet lavede langt flere patruljeringer og bare det, at de viste sig i området og var til stede i en længere periode havde en effekt. Det vil det også have her," mener Anders Frederiksen og tilføjer:

"Der skal laves en kultur med, at det ikke er fuldstændig risikofrit at køre som en sindssyg."

Under interviewet kommer en ung mand forbi på cykel med høretelefoner i ørerne. Han holder for rødt lys for at krydse ringvejen, og da det bliver grønt, kører han med det samme over uden at orientere sig til hverken højre eller venstre.

"Det er, fordi han ikke er vant til at køre her," mener Anders Frederiksen og tilføjer:

"Ellers ville han vide, at man altid skal kigge sig for, selvom der er grønt."

Politiet: "Vi er der"

Hos Østjyllands Politi er man uforstående over for kritikken om manglende tilstedeværelse.

"Det kryds er et af vores færdselsmæssige fokusområder i Aarhus V, og vi prioriterer så vidt muligt daglige indsatser, suppleret af ugentlige specialiserede indsatser. Vi prioriterer færdselsindsatsen meget højt og har gjort det gennem længere tid, hvilket bekræftes af det store antal trafikanter, som er blevet sigtet," fortæller Brian Voss Olsen, der politikommissær ved Østjyllands Politi.

For eksempel var politiet på færdselskontrol i det vestlige Aarhus fredag i sidste uge fra klokken 16 til 22.30, hvor det blev til 61 sigtelser fordelt på 53 personer. Blandt andet var der en narkopåvirket bilist, der kørte på ringvejen og fortsatte i høj fart over for rødt lys i krydset ved Edwin Rahrs Vej.

Politikommissæren vil ikke nærmere ind på, præcist hvordan man griber patruljeringen i dette kryds an.

"Vi har flere operative løsninger til at håndtere opgaven, og disse løsninger vil vi gerne holde for os selv."

Vurderer I, at det kan have en præventiv effekt at være synligt til stede i krydset?

"Ja, det er der altid en forebyggende indsats i. Jeg kan ikke fortælle præcist, hvornår vi er der, men vi prioriterer at være til stede i morgen- og eftermiddagstrafikken, medmindre at akutte politimæssige opgaver forhindrer dette," lyder det fra Brian Voss Olsen.

Fakta

To unge kvinder har på to år mistet livet i krydset Edwin Rahrs Vej/Åby Ringvej. I maj 2018 blev en 21-årig kvinde dræbt, da en 31-årig mandlig bilist ramte hende i fodgængerfeltet. Manden kørte over for rødt med cirka 80 km/t. 6. oktober i år blev en 23-årig kvinde trafikdræbt i krydset af en bilist. De nærmere omstændigheder i den ulykke er ikke klarlagt.

Publiceret 26 November 2020 06:00