Den aarhusianske storkøbmand Edwin Rahr lod villaen på J.P. Larsens Vej opføre omkring 1877.

Den aarhusianske storkøbmand Edwin Rahr lod villaen på J.P. Larsens Vej opføre omkring 1877. Privatfoto

Sagnomspunden Brabrand-villa skifter hænder:

Har huset frihedskæmpere, opfindelser og kendisser

Den 500-kvadratmeter store villa i Brabrand er fyldt med historiske finurligheder

Af
Louise Nyvang Burmeister

Skifte Historierne vælter ud af Villa Dragenskjold på toppen af Hans Broges Bakker i Brabrand. Den historiske villa, som Edwin Rahr lod opføre omkring år 1877, har gennem årene haft indvirkning på mange aarhusianeres liv.

Det har stedets nuværende ejere, Thor Jensen og Mia Søiberg, fået at mærke gennem de 10 år, de har boet på adressen. Masser af mennesker er kommet forbi, har skrevet til dem, eller har fornylig reageret på et opslag på facebook, hvor Thor Jensen netop efterspurgte flere historier.

"Mere vil have mere, og vi synes jo, det er sjovt, at huset har spillet en rolle for så mange mennesker," forklarer Thor Jensen.

Foto: Louise N. Burmeister

Han har blandt andet fundet ud af Edwin Rahr, ikke blot var en stor mand i Aarhus, men også i landet. Købmanden blev Ridder af Dannebrog og fik titel af etatsråd. Han skabte sine forretninger i handel med jern og stål.

"De virksomheder, han skabte, lever videre i dag, i blandt andet Sanistål og Brødrene Kier. Han donerede orglet til Brabrand Kirke, og vi har hørt historier om, at han smed mønter ud til børnene i Brabrand, når han kørte fra sit hjem på Frederiksbjerg og ud til denne villa, som han brugte som sommerresidens. Så løb de allesammen efter hestevognen."

(Artiklen fortsætter under podcast-afspilleren)

Har du hørt Lokalavisens historiske podcast om den lokale frihedskæmper Willy Schmidt?

Senere blev villaen overtaget af Sven og Ebba Hansen.

"Han var landskabsarkitekt, og hun var gartner, og de har stået for at anlægge haven," fortæller Mia Søiberg og præsenterer blandt andet et specielt magnolia-træ fra Nordafrika og et 250 år gammelt egetræ.

Sven Hansen anlagde blandt andet Musikhusparken og anlægget uden for DR's bygninger i det nordlige Aarhus. De samme sten finder man i haven og på gårdspladsen.

"Arkitekterne Friis og Moltke var gode venner med Sven og Ebba, så de har også haft deres gang i huset," siger Thor Jensen.

Foto: Louise N. Burmeister

Frimurere og kyllinger

I haven er der også bevaret et gammelt hestetrug og i værkstedet er der spor efter både spiltov til hestene og kar til vasketøj. I staldene blev der efter sigende opfundet kraftfoder til kyllinger, og på loftet har der under krigen været skjult frihedskæmpere.

"Vi har også hørt flere historier om forbindelser til Den Danske Frimurerorden. Der er blandt andet et alter i en af tilbygningerne og finurligheder, såsom en busk udformet som en slange og en stone henge-agtig stensætning."

Både Brabrand Lokalhistoriske Arkiv og Den Gamle By har været forbi. Og selvom grunden er skrumpet væsentligt ind over årene, er villaen i store træk bevaret på J. P. Larsens Vej 74.

"Vi faldt pladask for det, da vi var ude at se det i sin tid. Vi kendte ikke noget til det på forhånd. Det er siden hen blevet til en passion, som blot vokser sig større i takt med, at folk kommer med flere og flere brikker til det store puslespil om det her sted. Det bliver bare sjovere og sjovere," fortæller Thor Jensen, der er snedker og derfor har kunnet lave meget ved huset selv.

Foto: Louise N. Burmeister

"Se den her dør. Den er helt skæv. Det havde været nemmere at købe en ny i Stark, men det havde jo ikke været det samme. Det var en kæmpe optur som snedker at opleve så gode materialer, der er blevet brugt i det her hus."

I starten var de to familier, der flyttede ind. I dag lejer parret to lejligheder ud i det store hus, som efterhånden er for stort, da børnene næsten alle er flyttet hjemmefra.

Og nu er det så tid til, at de fire køkkener, tre badeværelser og seks opholdsstuer får nye ejere, da de 500 kvadratmeter netop er sat til salg.

"Jeg håber, at de, der køber huset, får samme passion for det, som vi fik. Så historierne og stilen lever videre."

Publiceret 17 October 2020 09:00