Værket er en interaktiv installation, der består af lyde og film, som afspilles på LED-strips på hele Filmby3’s kæmpe facade.

Værket er en interaktiv installation, der består af lyde og film, som afspilles på LED-strips på hele Filmby3’s kæmpe facade.

Kæmpe digitalt kunstværk skal lyse op i Aarhus

Det bliver en af verdens største videoinstallationer og et markant vartegn for Aarhus, når 'The Garden in the Machine' bliver sat op på facaden af Filmby Aarhus. Magistraten bliver præsenteret for forslaget på mandag

Aarhus får et nyt vartegn med det digitale kunstværk ”The Garden in the Machine”, som skal opføres på facaden af den tredje bygning i Filmby Aarhus. Det er den internationalt anerkendte kunstner Jesper Just, som står bag værket, der bliver et af verdens største videokunstværker.

"'The Garden in the Machine' bliver en unik kunstinstallation, der vil skabe både national og international opmærksomhed om Aarhus. Værket bliver et ikon, der vil være med til at sikre Filmby Aarhus som en væsentlig aktør i bybilledet, og som vil være med til at gøre det nyskabte byområde i Sydhavnen til et attraktivt opholdssted for byens borgere og gæster," siger rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad.

Værket er en interaktiv installation, der består af lyde og film, som afspilles på LED-strips på hele Filmby3’s kæmpe facade.

Kunstneren Jesper Just fortæller om 'The Garden in the Machine':

"Det bliver den første offentlige videoinstallation, jeg har udført, og den kommer til at ændre hele oplevelsen af bygningen og området. Værket vil forandre udtryk over en periode på ti år fra at være et langsomt roterende natursceneri med skov, have og jungle, der udvikler sig fra organisk til mineralsk natur, idet det krystalliserer over tid. Krystallisering her vil forekomme smuk, men på samme tid er den jo også ødelæggende for naturen i værket. Fragmenter svarende til vinduespartier i bygningen optræder på terrassepladsen foran bygningen, som var de faldet af under materialernes ruinøse proces. På den måde udvider elementerne filmens fysiske rammer og inkluderer derved publikum," fortæller Jesper Just.

Nyt byrum

The Garden in the Machine bliver en væsentlig del af den rekreative forbindelse, der markerer byens kystlinje og strækker sig fra Risskov til Marselisborg. Samtidig bliver kunstværket en aktiv del af at skabe et nyt byrum på Sydhavnen, hvor kunst og kultur er bærende elementer.

Den samlede udgift beløber sig til 24 mio. kroner og er finansieret af Kultur og Borgerservice samt de fire fonde: Salling Fondene, Ny Carlsbergfondet, Augustinus Fonden og Det Obelske Familiefond.

Det er Ny Carlsbergfondet, som tidligere har doneret et af Jesper Justs værker til Metropolitan Museum i New York, der har peget på den danske kunstner til projektet:

"Jesper Just er en Danmarks absolut væsentligste samtidskunstnere såvel i Danmark som på den udenlandske kunstscene takket være hans vedholdende og dybt originale måde at arbejde med film og lyd på. At han nu realiserer et af sine til dato mest ambitiøse og udfordrende værker netop i Filmbyen i Aarhus giver derfor særligt god mening og vil helt sikkert bidrage til at markere stedet fornemt på den internationale film- og kunstscene," siger forkvinde i Ny Carlsbergfondet, Christine Buhl Andersen.

"The Garden in The Machine er med til at gøre området omkring Sydhavnen og Filmbyen til en spændende bydel i Aarhus, hvor der er fokus på kunst og kultur, og hvor det er rart at være for byens borgere. Der bliver plads til fascination og refleksion, og det vil vi gerne bakke op om," siger bestyrelsesformand i Købmand Herman Sallings Fond, Jens Bjerg Sørensen.

"Vi er i Augustinus Fonden glade for at kunne bidrage til, at der i Aarhus bliver offentlig adgang til kunst i denne skala. Det er et forrygende og eksperimenterende videoværk," siger administrerende direktør i Augustinus Fonden, Frank Rechendorff Møller.

"The Garden in the Machine er et spektakulært projekt med et stort kunstnernavn. Vi glæder os over den store opbakning fra Aarhus Kommune og at bidrage til at give samtidskunsten en markant plads i den nye bydel Sydhavnen," siger direktør i Det Obelske Familiefond, John Amund Tønnes.

Byrådet skal på det kommende byrådsmøde i september godkende planen om at etablere kunstinstallationen, inden den er endeligt vedtaget. Den præcise udformning af værket er ikke fastlagt endnu, da den kan ændre sig i løbet af arbejdsprocessen.

mj

Fakta

Om The Garden in the Machine

  • Filmkunstværket afspilles på 13,2 km LED-strips, der bliver bygget ind i husets glasfacade, så det virker som en gigantisk skærm, når værket er tændt.
  • Den samlede eksponeringsflade bliver 1.400 kvm, hvilket gør det til en af verdens største videoinstallationer.
  • Kunstværket forventes færdigt i vinterhalvåret 2021/2022.
  • Magistraten bliver præsenteret for forslaget på mandag, og Byrådet skal forholde sig til kunstværket på mødet i september, inden det er endeligt vedtaget.

Publiceret 31 August 2020 11:12