Ulla Søberg Jakobsen stiftede i 2018 Tours on Wheels i håb om at skabe opmærksomhed omkring kørestolsbrugere og deres færden i byen.

Ulla Søberg Jakobsen stiftede i 2018 Tours on Wheels i håb om at skabe opmærksomhed omkring kørestolsbrugere og deres færden i byen. Foto: Jesper Gundorph

Tours on Wheels tager kampen op for kørestolsbrugere

Tours on Wheels blev i fredags stiftet som forening. Håbet er at skabe mere opmærksomhed omkring kørestolsbrugere i byen

Af
Jesper Gundorph

kørestolsudfordringer Spredte cykler, reklameskilte og manglende overkørsler er nogle udfordringer, man ofte møder, når man sidder i kørestol. Det er Tours on Wheels klar til at tage kampen op for, så bylivet kan forbedres for kørestolsbrugere i Aarhus.

Det er som sådan ikke noget nyt, da Tours on Wheels i to år har inviteret gående til at tilbringe et par timer i kørestol, så de kan opleve byen fra et anderledes perspektiv. Nu får medlemmerne dog et frisk pust i sejlene, da der nu er dannet en forening, og det er godt nyt for stifteren, Ulla Søberg Jakobsen.

"Jeg har tidligere prøvet at køre den som ene hest og køre mig selv ned, og det gik ikke særlig godt. Nu kan jeg bede om hjælp og få flere, som kan være med til at styrke sagen."

Hun har dog ikke været helt alene, da Tours on Wheels har været, og vil stadig være, en del af Sager Der Samler. En platform for selvorganiserede initiativer fra borgere i Aarhus.

En dag som kørestolsbruger

Konceptet med at tage gående med på tur i kørestol startede for to år siden, da en bekendt af Ulla Søberg Jakobsen fortalte, at han godt kunne tænke sig at prøve en dag som kørestolsbruger. Det var en anden af Ullas bekendte med på, og sammen blev de sendt ud på nogle dagligdagsopgaver, som de skulle løse, mens de sad i kørestol hele dagen.

"Det var noget så simpelt som at købe bland selv-slik og aflevere pantflasker. De fik at vide, at de ikke måtte rejse sig i løbet af de par timer, de var ude, og der fik de sig en øjenåbner," fortæller Ulla Søberg Jakobsen.

Siden dengang for to år siden har mange mennesker fået lov til at opleve en dag som kørestolsbruger. Herunder borgmester Jacob Bundsgaard (S) og formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen.

Ser fremad

Helt færdige med politikerne er Tours on Wheels ikke. Foreningen ser frem til valgkampen næste år, hvor man håber på at kunne skabe mere opmærksomhed omkring de handicappede i Aarhus og vise dem, at de selv kan gå ud og gøre opmærksomme på sig selv.

"Vi vil gerne give handicappede og folk i kørestol en stemme og give mulighed for at vise, hvordan de aktivt kan gøre noget i stedet for at sidde og brokke sig," fortæller Ulla Søberg Jakobsen.

Indtil da ligger fokus på at klarlægge, hvad der kan forbedres i Aarhus for at gøre livet lidt lettere for kørestolsbrugere. Det er alt fra overkørslen fra vej til fortov, dårligt parkerede cykler og handicapvenlige butikker, som Tours on Wheels viser til gæsterne, når de to gange om måneden inviterer gående med ud til en dag som kørestolsbruger, så de forhåbentlig kan blive mere opmærksomme på nogle af disse ting.

Formand findes på torsdag

Hvem der får de forskellige roller i foreningen er ikke afgjort endnu. Det bliver de på torsdag, når der holdes konstituerende generalforsamling online på grund af corona. Der er ret god formodning om, hvem der får de forskellige poster i den nye forening.

"Jeg forventer ikke drama og kampvalg, men vi er da åbne over for, at der er andre, der stiller op, hvis de skulle have lyst," fortæller Ulla Søberg Jakobsen.

Grundet coronavirus holder Tours on Wheels for tiden ikke kørestolsture.

Publiceret 19 August 2020 13:10