Journalist Kim Skovrup fra Lokalavisen Aarhus har været inkarneret AGF-fan i tykt og tyndt siden 1980. I denne klumme beskriver han med fan-fingre livet som supporter af ’De Hviie’.

Kim Skovrup Andersen, journalist på Lokalavisen Aarhus

Klumme: Kong David har trukket sværdet ud af stenen

En mindeværdig sæson gik på hæld onsdag aften. Tredje sæson blev lykkens sæson for David Nielsen og AGF

Af
Kim Skovrup Andersen

FANFODBOLD Få dage efter David Nielsen var tiltrådt som AGF-cheftræner tilbage i 2017, sammenlignede han i et interview med TV2 Østjylland den store opgave om at lykkes i AGF med legenden om Kong Arthur, som trak sit sværd op af stenen for at bevise sin kongeværdighed.

"Alle folk vil gerne trække i det sværd, men der er kun én, der kommer til at trække det op. Og jeg har ekstremt meget lyst til at gå over og trække i det sværd med alle de kræfter, jeg overhovedet har," sagde han dengang til journalisten Nick Horup.

Kan vi ikke hurtigt blive enige om, at David Nielsen efter denne mindeværdige sæson er Kong David af Aarhus, der har trukket sværdet ud af stenen og ført AGF tilbage til toppen af dansk fodbold? David Nielsen har ganske enkelt stået for presset i vores fodboldgale by.

Med bronzemedaljer om halsen og Europa League-kvalifikationskampe fik vi som hårdtprøvede fans mere, end vi turde håbe på og endelig noget at juble over. Jeg havde selv fornøjelse at være tilstede på Ceres Park til bronze-bal mod Brøndby IF, og trods nederlaget var der hvidglødende jubel blandt os alle.

Jeg har den alder, hvor jeg rent faktisk kan huske sidst, der var medaljer på fodbold-menuen. Og det er som om, at ventetiden på 23 år blot forstærker glæden.

Det har ganske enkelt været en uforglemmelig sæson med AGF-spillere med fråde om munden og fart i benene. Ofte i færd med at udføre noget særdeles underholdende overfaldsfodbold med masser af mål og tårnhøj intensitet.

Kaster man et blik over sæsonens kampe, der er blevet spillet, har AGF besejret alle topholdene flere gange – især udesejre over Brøndby IF, FC Midtjylland og FC København er kampe, jeg vil huske længe, ligesom 3-4 nederlaget mod Silkeborg i oktober foran 22.000 tilskuere på Ceres Park aldrig vil blive glemt.

Sæsonen begyndte ellers dårligt pointmæssigt, hvor den første sejr kom i hus efter sjette spillerunde. Herefter kom der en opblomstring, hvor især Bundu vågnede op til dåd. Men så gik holdet ind i en oktober måned, der traditionen tro var ret pointfattig, og hvor frygten for igen at ende udenfor top 6 levede i bedste velgående.

Vendepunktet blev en pokalsejr over OB, og derefter gik AGF ubesejret gennem de næste otte superligakampe.

Selve mesterskabsspillet var jo også helt forrygende med fem flotte sejre.

Sæsonen er resultatet af, at AGF-truppen utvivlsomt har været den bedste og bredeste i mange år. Med unge spillere, der har fået et gennembrud på holdet som Sebastian Hausner og Benjamin Hvidt.

Derudover er det imponerende, at så mange spillere har spillet ind, og holdet i foråret har fungeret uden bærende profiler som Backman, Amini og Bundu. Der er skabt en vindermentalitet, og så har AGF endelig fået en topangriber i Patrick Mortensen, der har blandet sig i topscorerstriden. Hvornår har AGF sidst haft en spiller med blandt de tre mest scorende spillere i Superligaen?

Det hele har været fornemt styret af 43-årige David Nielsen og hans stab.

AGF's cheftræner David Nielsen kunne juble over en mere end godkendt sæson, da sejren i Europa Playoff-finalen over OB kom i hus.

AGFs cheftræner David Nielsen kunne juble over en mere end godkendt sæson, da sejren i Europa Playoff-finalen over OB kom i hus. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

En stab, der i den kommende sæson mister assistenttræner Rubén Sellés og en trup, hvor Jakob Ankersen og Mustafa Amini også rejser. Det bliver spændende at se, om der kommer erstatninger og om flere er på vej væk fra klubben. Måske er der også flere yngre spillere, der banker på til en startopstilling. Det kunne være en hjemvendt Magnus Kaastrup.

27. august skal 'De Hviie fra Fredensvang' så i kamp igen. Efter otte års fravær skal der spilles europæisk igen, og det bliver fedt.

14. september bliver Superligaen fløjtet i gang for AGF's vedkommende mod oprykkerne fra Vejle Boldklub som modstander. Som altid bliver det særdeles spændende og sikkert også nervepirrende at følge 'De Hviie' i den kommende sæson. For hvordan topper man denne sæson? Er truppen til den tid bred og udholdende nok til at spille næsten helt frem til juleaften og begynde igen i starten af februar?

For mig kan mindre også gøre det. Det vigtigste må være, at AGF kan etablere sig i toppen – altså være med blandt de seks bedste hold, og så kunne det være fantastisk at komme til tops i pokalturneringen, hvilket jo nærmest var det eneste, som ikke lykkedes i denne sæson.

Det altafgørende er dog, at klubben ikke får tilbagefald, så sværdet atter sidder fast i stenen.

Vi er mange, der håber, at 2020'erne kan blive de nye 1950'ere eller 1980'ere med en ny storhedstid.

Publiceret 30 July 2020 09:30