Knud Jørgensen på sit elskede Aarhus Svømmestadion, hvor han har tilbragt et hav af timer de seneste 65 år.

Knud Jørgensen på sit elskede Aarhus Svømmestadion, hvor han har tilbragt et hav af timer de seneste 65 år. Foto: Kim Skovrup Andersen

En fantastisk foreningsmand: 65 år i samme bestyrelse - nu siger Knud farvel og tak

84-årige Knud Jørgensen har været med i AGF Svømnings bestyrelse siden 1955

Af
Kim Skovrup Andersen

Foreningsliv Det sidste kapitel i et stykke levende aarhusiansk idrætshistorie er ved at blive skrevet.

For 84-årige Knud Jørgensen er netop trådt ud af AGF Svømnings bestyrelse efter hele 65 års frivilligt arbejde.

Lokalavisen Aarhus møder ham på Aarhus Svømmestadion på Frederiksbjerg, hvor han tilbragt et hav af timer. Svømmestadion er fra 1969, og det blev udvidet indvendigt i 1986.

"Jeg var med til at beslutte, at vi skulle være her som klub. Da jeg startede med at svømme her i byen, var der et enkelt bassin i Badeanstalten Spanien," forklarer Knud Jørgensen med en stemme, hvor det stadig kan høres, at han oprindeligt kommer fra det sjællandske.

Nærmere bestemt Kalundborg, som Knud Jørgensen forlod som 18-årig for at læse til lærer i Aarhus.

Han havde ikke været længe i byen, før han havde meldt sig ind i AGF Svømning og året efter - i 1955 - kom den unge mand med i den bestyrelsen, som han også var formand for i en årrække.

"Ja, der nogen, der påstår det er rekord med 65 år. Men det kan man vel ikke rigtig kontrollere, kan man? På et tidspunkt sad jeg i otte forskellige bestyrelser som Jydsk Svømme Union og Idrætssamvirket Aarhus, og det var en spændende tid," siger Knud Jørgensen, der også som lærer var en, der blev det samme sted. Da han var nyuddannet lærer var han på Åby Skole i tre år, hvorefter han arbejdede på den daværende Gellerup Skole i resten af sin lærerkarriere.

Han tøver ikke med at kalde Susanne Nielsson for den største AGF-svømmer, som har været i klubben.

"Vi har haft mange gode svømmere og har det stadigvæk., men Susanne var noget særligt. Det var stort, da hun vandt OL-bronze, og jeg kan huske, at jeg var med til at skaffe hendes norske træner," siger Knud Jørgensen, som er bosat i Brabrand.

Stående klapsalver

Forleden blev Knud Jørgensen hædret på hovedgeneralforsamlingen i AGF.

"Knud blev hyldet med stående klapsalver for sine 65 års utrættelige bestyrelsesarbejde til vores generalforsamling forleden. Jeg tør godt stå på mål for, at det er helt unikt i i Danmark med 65 år i samme bestyrelse. Ja vel nærmest i verden. Det gør Knud helt speciel. Han er en type, der aldrig har været med i bestyrelsesarbejdet for egen vindings skyld. Han har altid kastet sin energi ind i arbejdet for at forbedre forholdene for svømmerne," fortæller Jens Bundgaard.

Han er hovedbestyrelsesmedlem i AGF og formand for Idrætssamvirket Aarhus. Sidstnævnte er en paraplyorganisation- og interesseorganisation for de aarhusianske idrætsforeninger.

Ib Kronborg, formand for AGF Svømning, mener også at Knud Jørgensens indsats har været uvurderlig.

"Knud har gjort utrolig meget gavn for AGF Svømning i alle årene. Han sørgede i sin tid for, at vi fik et 50 x 25 meter-bassin med internationale mål, som har givet os gode træningsmuligheder. Han har betydet meget for vores klub og løst alle mulige problemer og har aldrig sagt nej til en opgave. Knud har været en fantastisk foreningsmand," fastslår den nuværende formand.

Nu venter en noget uvant tilværelse uden bestyrelsesarbejde:

"Det er helt fint og ganske passende at stoppe nu. Jeg skal nok få tiden til at gå. Og hvad jeg ikke selv finder på at lave, det finder min kone på. Først og fremmest skal jeg have ryddet op i mine gamle kasser med svømmepapirer. Jeg har komplette bestyrelsesreferater helt tilbage fra 1938," fortæller Knud Jørgensen, der stadig har sin gang i klubben.

"Jeg svømmer her stadig hver tirsdag under normale forhold. Men på grund af corona er vi ikke kommet i gang med seniorsvømning endnu. Så jeg glæder mig til at komme i vandet igen," siger han.

Publiceret 12 July 2020 07:00