Bünyamin Simsek (V), Teknik og Miljø rådmand.

Bünyamin Simsek (V), Teknik og Miljø rådmand. Arkivfoto.

Rådmand erkender:

Nordens reneste by-mål er et "kommunikativt redskab"

Når Aarhus har en vision om at blive Nordens reneste by, handler det ifølge Teknik og Miljø rådmand Bünyamin Simsek (V) om at få aarhusianerne med på vognen om at gøre byen renere og erkender, at visionen er svær at måle

Af
Anders Michaelsen

AFFALD "Visionen er klar. Aarhus skal være Nordens reneste by."

Sådan har erklæringen været for Alliancen for Nordens reneste by. Et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Aarhus City Forening og en række andre af byens aktører, siden man sidste år offentliggjorde det, der blandt andet blev omtalt som en 'ambitiøs plan' for at gøre byen renere.

Men hvad dækker det egentlig over, og hvordan måler man det? Det har Lokalavisen Aarhus spurgt den ene af initiativtagerne bag Nordens Reneste By-visionen om, Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek (V).

Hvordan er I nået frem til, at Nordens reneste by, er det, der skal være visionen?

"Det er en fælles vision, vi har lavet sammen med Aarhus City Forening. Og vi er bekendt med, at det er svært målbart, men det er en målsætning i forhold til at forpligtige den enkelte aarhusianer til at tage ansvar for, at vi får en ren by. Hvornår og om vi bliver Nordens reneste by, det må andre vurdere."

Du siger, det er svært målbart, men I er vel nødt til at have et parametre for at sige, vi er Nordens reneste by?

"For mig er det aarhusianernes oplevelse af byens renhed, der er parametret. Og kan vi få aarhusianerne til at få en oplevelse af at bidrage til, at de ikke synes, Aarhus er svinets by, men tværtimod synes, at Aarhus er ren, så er vi nået i mål. Så det er aarhusianernes oplevelse, der er interessant for mig, og så erkender vi, at det er et kommunikativt redskab at sætte en målsætning om at være Nordens reneste by," siger rådmanden og fortsætter:

"Det er en kommunikationsmæssig barre, vi sætter, som vi erkender fra start ikke er målbar. Målingen skal aarhusianerne levere," siger han.

De målinger, Teknik og Miljø rådmanden mener, skal give svaret, er blandt andet de målinger, der i 2019 viste, at 75 procent af aarhusianerne synes, affald er et stigende problem mod 88 procent i 2018.

Hvis man kigger på visionen, er det så overhovedet realistisk, at Aarhus kan blive Nordens reneste by? Man kunne vel forestille sig, der var en del mindre byer, der har nogle væsentlig lettere forudsætninger for det, hvad tænker du om det?

"Jeg har ikke noget imod, at andre byer er rene eller har nemmere ved det, som sagt er det ikke det, der er vores konkurrenceparameter. Vores konkurrenceparameter er at få aarhusianerne med. Særligt dem, der har svært ved at ramme skraldespanden, og dem der er miljøsvin og få dem i tale og få påvirket deres adfærd."

I har ikke sat nogen bagkant på, hvornår man gerne vil være Nordens reneste by, er der en speciel grund til det?

"Det er svært at sætte bagkant på, fordi det ikke er noget, man kan vide, hvor lang tid vil tage. Nu intensiverer vi det her arbejde de næste to år, og så skal vi være i mål, og så må vi se, om vi er det, eller vi ikke er. For det her kræver et vedvarende og løbende arbejde."

Men kan du forstå, hvis der er nogen, der kan få den tanke, når der ikke er nogle mere konkrete målbare parametre eller en bagkant på, at Nordens reneste by-visionen kun er noget, man har meldt ud, fordi det lyder godt?

"Til de mennesker vil jeg sige, hjælp os med at påvirke din omgangskreds og til at tage visionen til sig. Hjælp os med at påpege, hvis din kammerat eller et familiemedlem smider affald på gaden. Reager, sig fra og påtag dig et ansvar. Det er det væsentlige for mig. Hvad folk tænker er mindre interessant. Til dem der er kritisk, vil jeg blot efterspørge handling - kom ud og gør noget konkret, for at vi får en renere by,"

Publiceret 21 May 2020 06:00