18-årige Anna Møller Yang håber til det sidste, at hun kan komme til at køre studenterkørsel.

18-årige Anna Møller Yang håber til det sidste, at hun kan komme til at køre studenterkørsel. Foto: Kim Skovrup Andersen

Gymnasieelev kæmper for normal studentertid: "Vi har brug for at feste"

Anne Møller Yang har været med til at starte en landsdækkende kampagne, der skal skabe øget fokus på kommende studenters mulighed for at blive fejret og få studenterkørsel

Af
Kim Skovrup Andersen

Skoleliv Denne fredag, hvor Lokalavisen Aarhus kigger forbi Aarhus Gymnasium, skulle der have været sidste skoledag fyldt med spændte elever, som skulle have afsløret, hvilke fag de skulle op i. Det plejer at være en dag med masser af forskellige følelser.

I dag er det skuffelse, frustration og tvivl, man møder i skikkelse af den 18-årige Anna Møller Yang , der er på en næsten tom skole på Dollerupvej i Aarhus C.

"Ja, vi burde fejre vores sidste skoledag i dag og gallafest. Det er mærkeligt at tænke på. Jeg er ret ambivalent. På den ene side glæder jeg mig til at blive færdig med gymnasiet, men på den anden side er jeg ærgerlig over, at det ikke kan foregå, som det plejer og som jeg havde forestillet mig," siger HTX-eleven.

Den kommende student har været med til at starte en landsdækkende kampagne med Facebook-gruppen med titlen 'Red vores studentertid - Vi får den aldrig tilbage'. I skrivende stund er der 17.000 medlemmer.

"Vores formål er at få en så normal og forsvarlig studentertid som overhovedet muligt. Vi forsøger at råbe politikerne op, så vi kan få et klart svar, om vi kan få grønt lys til studenterkørsel," siger hun.

Det er til dels lykkedes for gruppen. Emnet blev taget op til den store partileder-debat, og der har efterfølgende været stor mediebevågenhed. Men endnu ingen afklaring.

"Det er helt enormt frustrerende ikke at vide, hvad der kommer til at ske, og selvom det kan virke som om jeg er egoistisk og ingen situationsfornemmelse har, så er det eneste, jeg tænker på i denne tid, om hvorvidt jeg får lov til at fejre mig, min hue og tre års hårdt arbejde," siger Anna Møller Yang.

Som HTX-elev skulle hun have været til ti eksamener, men det antal er blevet reduceret til tre.

"Jeg ved ikke, om det lyder fjollet, men jeg havde faktisk glædet mig til at komme til eksamen og vise, hvad jeg kan. Det er ikke det samme at få overført sin årskarakter," lyder det fra Anna Møller Yang, som håber på, at den aflyste gallafest kan blive afholdt i slutningen af juni.

Aflyst i Sverige

I Sverige har landets kommende studenter netop fået et nej til at gennemføre deres studenterkørsel med beskeden om, at det ikke kan lade sig gøre i år.

Det scenarie håber Anna Møller Yang ikke bliver aktuelt.

"Det er på ingen måde det samme. Det er nu, vi bliver studenter. Det er nu, vi skal fejre det. Det er en afslutning på vores tid her på gymnasiet. Snart spredes vi for alle vinde og flytter nye steder hen. Vi kan overhovedet ikke samles på samme måde. Studentertiden er en tid, der ikke kommer igen," fastslår hun og tilføjer:

"Vi er nået til et punkt, hvor vi har brug for noget fest og farver i gadebilledet. Noget energi og lys efter en mørk tid. Det har vi alle brug for."

I hendes klasse har man ovenikøbet overvejet at leje et ekstra køretøj til studenterkørsel, så man kan holde den behørige afstand på en meter.

"Men det hele er endnu så uvist, så vi har ikke gjort noget ved det endnu," siger Anna Møller Yang.

Anna Møller Yang bliver student fra Aarhus Gymnasium i slutningen af juni.

Anna Møller Yang bliver student fra Aarhus Gymnasium i slutningen af juni. Foto: Kim Skovrup Andersen

Publiceret 21 May 2020 10:00