Dagen efter nytårsaften i Aarhus fra byens centrale gader, hvor der flyder med raket- og batterirester, knuste flasker, pizzabakker osv. Store Torv

Dagen efter nytårsaften i Aarhus fra byens centrale gader, hvor der flyder med raket- og batterirester, knuste flasker, pizzabakker osv. Store Torv Foto: Munch Ida/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Aarhusianerne skal hjælpe Aarhus med at blive Nordens reneste by

Aarhus Kommune bruger millioner på at fjerne skrald fra gader og stræder, men en række kommende projekter skal hjælpe med at gøre byen renere

Af
Anders Michaelsen

AFFALD Aarhus skal være Nordens reneste by. Sådan lød visionen, da Aarhus City Forening og Aarhus Kommune bakket op af en række andre lokale aktører i starten af sidste år offentliggjorde et ny samarbejde, som skal mindske antallet af pizzabakker og cigaretskod, der ikke finder vej til skraldespanden.

Alliancen for Nordens Reneste By hedder samarbejdet, der nu mere end et års tid senere tæller tæt på 40 medlemmer, herunder både virksomheder, offentlige institutioner, foreninger, ildsjæle og privatpersoner.

Her skal samarbejdet og en række projekter med støtte fra en kommunal pulje blandet andet føre til ny viden og en regulær adfærdsændring blandt aarhusianerne, når det gælder om at kaste skraldet det rigtige sted hen.

"Med Alliancen for Nordens Reneste By vil vi etablere et stærkt samarbejde mellem byens aktører. Et bredt ejerskab er vigtigt, hvis vi skal lykkedes. Derfor har vi også lanceret Nordens Reneste By-puljen, så vi kan understøtte nogen af de idéer og løsningsforslag, der findes i Aarhus. Det kommer til at kræve mange forskellige tiltag og initiativer at komme i mål – der er ikke et quick fix. ," fortæller Lone Bak Kirk, projektleder i Ren By ved Aarhus Kommune.

Vælter i forslag

Både borgere, foreninger og virksomheder har haft mulighed for at søge op til 20.000 kroner i Nordens Reneste By-puljen, så længe man har haft en ide til et projekt, der kan fremme en renere by. Og en ny runde af ansøgninger kan blive sendt fra 1. juni - 16. august 2020.

Og der er brug for forskellige input. I 2018 brugte Aarhus Kommune 10 millioner kroner på rengøring af midtbyen, og skal det tal ned, kræver det ifølge projektlederen blandet andet gode ideer fra byens mange aktører, hvilket der har været flere af.

"Vi har indtil videre holdt nogle gode fællesmøder og en større workshop med fokus på ideudvikling. Og der er super mange forslag til, hvordan vi kan gøre noget ved det her problem. Alt lige fra kampagner, øget awareness til mere lavpraktiske løsninger som pant på krus og en nytænkning af vores måde at bruge take away-emballage på," fortæller Lone Bak Kirk, projektleder i Ren By ved Aarhus Kommune.

Siden visionen for en renere by blev søsat i begyndelsen af sidste år, er der også fra politisk hold blevet afsat penge – helt konkret 4 millioner kroner til flere skraldespande, øget renholdningsperiode, adfærdsfremmende tiltag og kommunikation.

Af de penge er der aktuelt afsat 200.000 til Nordens Reneste By-puljen. Her er det Ren By Aarhus, som er en del af kommunen, der indstiller projekter til styregruppen i Alliancen for Nordens Reneste By, som i sidste ende beslutter, hvilke projekter skal tildeles midler.

Her forventes det, at en række af de projekter, der skal hjælpe med at gøre Aarhus til en renere by, bliver offentliggjort engang i næste uge.

Publiceret 14 May 2020 10:00