Claus Brændgaard, center manager i Bruuns Galleri.

Claus Brændgaard, center manager i Bruuns Galleri. Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Storcentre i Aarhus: Vi er klar til genåbning

11. maj er en ønskedato for en genåbning, lyder det samstemmigt

Af
Anders Michaelsen og Kim Skovrup Andersen

Genåbning Landets storcentre og stormagasiner har siden 18. marts været påkrævet lukket for at bremse spredning af coronavirus, men hvornår er kommunens butikscentre klar til at åbne?

Lokalavisen har foretaget en rundringning til forskellige butikscentre i Aarhus Kommune, og her er svaret entydigt: Man glæder sig og er klar til at åbne, hvornår det skal være.

Flere forventer, at statsminister Mette Frederiksen (S) vil tage butikscentre med i genåbningens fase to, der træder i kraft søndag 10. maj. Derfor holder alle sig klar til at åbne dagen efter.

Hos Salling i Aarhus har man kaldt alle 500 medarbejdere på arbejde, og de gør klar til, at der åbnes op igen, fortæller Store Director i Salling i Aarhus, Anja Kibsgaard:

"Vi har haft åbent i Salling Super i perioden, og der har vi taget alle de forholdsregler, vi skal. Det er gået fint, og vi har lært rigtig meget. Ellers er vi i gang med at forberede hele forretningen til åbningen, fordi sikkerheden selvfølgelig er vigtig for os, og vi følger de retningslinjer, som der er indtil videre. Vi er i gang med at gøre hovedrent alle steder. Vi har alle vores 500 medarbejdere i Aarhus på arbejde nu og er i gang med at placere afstandsmarkører og sætte plexiglasplader op ved alle kasser. Så vi er helt klar og fuldstændig forberedt til at åbne. Vi vil helt sikkert godt kunne genåbne 11. maj," fastslår Anja Kibsgaard.

Datoen den 11. maj er en ønskedato for mange storcentre og stormagasiner.

I Bruuns Galleri forventer centerchef Claus Brændgaard, at storcenterets 100 butikker slår dørene op på denne dato:

"Vi har selvfølgelig lavet forskellige åbningsplaner i nedlukningsperioden og håber på, at Mette Frederiksen melder ud i denne her uge, at vi må åbne på mandag. Der har vi selvfølgelig henholdt os til alle myndighedernes krav. Lige fra rengøring til afstand. Vi er klar, men der kan selvfølgelig komme nogle regler, som gør at vi må lave nogle ændringer, men vi forventer, at vi får lov til at åbne på mandag," siger han.

Storcenter Nord har som følge af coronakrisen valgt at udskyde en stor udbygning i et år.

Storcenter Nord har som følge af coronakrisen valgt at udskyde en stor udbygning i et år. Arkivfoto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Udskyder udbygningen i et år

Hos Storcenter Nord, der er ejet af Salling Group, fortæller pressechef Kasper Reggelsen, at man har udskudt den planlagte udbygning et år på grund af coronakrisen. Den skulle fordoble det nuværende antal etagekvadratmetre i Finlandsgade.

"For at skabe de bedste forudsætninger for vores butikker, der skal godt i gang, når der åbnes op, har vi besluttet at udskyde vores store udbygning. Vi ved, at når man udvider meget, vil det påvirke kundetrafikken, og vi vil nødig gøre det til en træls oplevelse for både kunder og udlejere her i starten," forklarer han.

Kasper Reggelsen mener, at Storcenterets 45 butikker har forberedt sig i ventetiden, og derfor kan genåbne med kort tids varsel med stor sikkerhed.

"Vores butikker forbereder sig på egen hånd med de retningslinjer, der er i tråd med Sundhedsstyrelsens anbefalinger generelt. Som center er vi selvfølgelig opmærksomme på de generelle anbefalinger. Vi skal skabe mindst mulig trængsel på alle mulige måder. Det er noget, vi efterhånden har relativt god træning i, fordi vi har haft mange butikker åbnet i de seneste uger i hele Salling Group som vores Føtex-, Netto-, Bilka-butikker. Vi har gjort os mange overvejelser, hvordan vi gør det bedst muligt undervejs, og det er klart den læring og de erfaringer kan vi bruge, når vi genåbner," siger Kasper Reggelsen, der ikke har fået nogle meldinger om Storcenter Nord-butikker, der ikke har klaret skærene siden nedlukningen.

Skejby venter på 'Mor Mette'

Skejby Centret er et af de mindre butikscentre i kommunen, og her har en del af centeret været kørende i et stykke tid, fordi centret indeholder en stor Føtex-butik, et apotek, en Matas samt en del klinikker med behandlere.

"Forholdene taget i betragtning, så kører det jo fint heroppe med håndsprit og kasseafskærmning, som jo nærmest er blevet standard. Det er faktisk en mindre del af centret, der mangler at komme i gang, så vi venter bare på at få lov af 'Mor Mette'. Jeg tror sådan set, alle butikker er klar til at åbne, den dag vi får lov til at åbne. Jeg tror ikke på, at vi kan åbne fuldstændig op som før. Det bliver nok med en del restriktioner. Dem skal alle nok overholde til punkt og prikke, det er der ingen tvivl om," siger formand for centerforeningen Skejby Centret, John Tybring, som selv ejer Chas E. Vinhandel.

Alle butikker overlever i centeret, så vidt han ved. Nogle er naturligvis mere ramt end andre.

"Det er da en hård og træls tid, men jeg tror og håber, at alle centrets butikker overlever. Mange butikker er mindre foretagender, hvor ejeren selv står bag disken. De har ikke kæmpe lønudgifter og store lokaler. Og så har vi også fået en udstrakt hånd fra vores udlejer, så hvis der er butikker, der falder i et hul mellem hjælpepakker og så videre, så vil vores udlejer finde individuelle løsninger med lejen. Der er nogen, der har fået en håndsrækning i form af, at huslejerne blevet delt ud på en længere periode," siger John Tybring og tilføjer:

"Alle har en interesse i, at alle åbner op igen. Der er ikke noget værre, end at åbne et halvtomt center op med lukkede butikker. Så vi håber på, at vi kan åbne op 11. maj. Men et er, hvad man går og håber på. Noget andet er, hvad retningslinjerne bliver. Jeg kan da konstatere, at nogle af de store spillere i Aarhus C satser på at åbne 11. maj. Hvis man kan åbne i et stormagasin, kan man vel nok også åbne i et center som vores. Det må være en naturlig konsekvens af det."

To butikker i Viby Centret har ikke overlevet coronakrisen.

To butikker i Viby Centret har ikke overlevet coronakrisen. Arkivfoto: Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix

To butikker lukket i Viby Centret

I Viby Centret håber man også på, at regeringen vælger at kigge storcentrenes vej, når der måske snart bliver åbnet yderligere op. Centerformand Frank Trend Poulsen mener, corona-krisen kom på det værst tænkelige tidspunkt.

"Jeg tror, krisen kom på det værste tænkelige tidspunkt for dem, der sælger sæsonafhængige varer som tøj og sko. Vi har det historisk største varelager lige nu, og så er man lukket ned. Vi var klar til forårs- og sommersalg, men vi har ikke nået at sælge noget," siger Frank Trend Poulsen, centerforeningsformand i Viby Centeret og ejer af tøjbutikken KM Mode, som han også har i Veri Centeret i Vejlby-Risskov.

"Det er som om at stå klar ved startlinjen til en halvmaratonløb og så bliver løbet aflyst," siger han.

Corona-krisen har betydet, at selskaberne bag to af butikkerne i centeret har drejet nøglen om – det drejer sig om tøjbutikkerne Mappstore og Mikkel Mode.

De butikker, der har lukket i centret, som det er nu, er også mode, tøj og- sportsbutikkerne samt caféer og restauranter. Får man her lov at åbne 11. maj, så regner Frank Trend Poulsen dog ikke med at blive ramt af en lavine af kunder.

"Når vi kommer i gang, tror jeg ikke, det bliver med fuld skrald på. Dels fordi mange af vores kunder tager deres forholdsregler, holder afstand og begrænser deres ophold i det offentlige rum, hvilket også er forståeligt. Og så er anledningen til at købe sko og tøj måske ikke så stor, når folk arbejder hjemme fra eller ikke skal til fest. De anledninger, hvor man skal være pæn i tøjet, er jo stærkt begrænset for tiden," siger Frank Trend Poulsen.

Michael Kaufmann Petersen, centerformand i Veri Center.

Michael Kaufmann Petersen, centerformand i Veri Center. Arkivfoto: Kim Skovrup Andersen.

"Jeg bliver decideret målløs, hvis vi ikke snart må åbne"

I Veri Center i Vejlby-Risskov føler man sig klar til at åbne med det samme, og alt efter hvad retningslinjerne bliver, så skal man nok blive klar ifølge formanden for centerforeningen, der bare går og venter på at åbne.

"Jeg var i et byggemarked i Herning i sidste uge og på strøget, hvor vi har en butik, der godt må holde åbent, og folk gik og jokkede oven i hinanden, og så har Ikea også lige åbnet. Af de grunde vil jeg også blive decideret målløs, hvis vi ikke snart kan åbne,” siger Michael Kaufmann Petersen, der udover at være centerformand ejer tøjbutikken Victor.

Som det er nu, har otte ud af tyve butikker i Veri Center åbent, hvor de resterende, der mangler primært er tøjbutikker. Og de er ifølge Michael Kaufmann Petersen særlig hårdt ramt, hvor han i sin egen butik har sendt to medarbejdere hjem på lønkompensation, og selv kommer til at åbne butikken i centeret, såfremt han får lov. Og det bliver med tilbud fra første færd.

"Alle de varer, vi har i butikken, skal vi have ud inden den 1. juli, for så kommer alle efterårsvarerne. Og nu har vi misset noget, der minder om to måneders vareforbrug, hvilket betyder, at når vi åbner, så bliver det med tilbud," siger han og fortsætter:

"Vi har som center valgt at se gennem fingre med, hvis der er nogen butikker, der holder begrænsede åbningstider. Det kan være ens overlevelse afhænger af, at man har sendt personale hjem, og står man så alene, så er det jo ikke sikkert, man kan dække alle de timer."

Han forventer, at der går en rum tid, inden man er helt på fode igen.

"Jeg ved ikke, hvor optimistisk jeg er, for jeg tror, det her kommer til at strække sig længere, end vi lige regner med. Jeg tror resten af 2020 bliver stille og rolig, og jeg tror, vi skal frem til foråret 2021, før der kommer gang i gang hjulene igen. Helt personligt tror jeg kun, vi har set toppen af isbjerget nu, for når de kompensationspakker fra staten svinder ud i starten af juli, tror jeg, der er butikker, som lukker. Og allerede nu er der jo store, velrenommerede butikker, der har knækket nakken," lyder det fra Michael Kaufmann Petersen.

Lokalavisen har forgæves forsøgt at få fat på City Vests centerformand, men vedkommende er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Publiceret 06 May 2020 13:30