Rygeforbuddet på udvalgte udeaerealer i Aarhus Kommune er trådt i kraft.

Rygeforbuddet på udvalgte udeaerealer i Aarhus Kommune er trådt i kraft. Arkivfoto: Jonathan Bjerg Møller /Ritzau Scanpix

Jette Skive om rygeforbud:

"Vi appellerer til folks samvittighed"

Rådmand Jette Skive (DF) mener, at rygeforbuddet på en række udendørs arealer, herunder busstoppesteder vil skabe en kulturændring, selvom der ikke bliver udskrevet bøder

Af
Louise Nyvang Burmeister

Forbud Der bliver ikke udstedt bøder, hvis man ryger ved busstoppestederne i Aarhus Kommune. Selvom et enigt byråd sidste onsdag vedtog at forbyde rygning på en række udendørsarealer, herunder når man står og venter på bussen, så kan en overtrædelse ikke håndhæves.

Det bekymrer dog ikke rådmand for Sundhed og Omsorg Jette Skive (DF).

"Der skal en ny lov til fra Christiansborg, hvis vi skulle kunne håndhæve rygeforbuddet. Vi appellerer til folks samvittighed, og vi håber at skabe en kulturændring, der gør, at rygning ved busstoppestedet er noget, man ikke gør," siger Jette Skive.

Udover ved busstoppestederne er det heller ikke længere tilladt at ryge på en række offentlige steder, såsom Musikhusparken, kommunale legepladser, udearealer ved Dokk1, kommunale boldbaner, genbrugspladser og foran idræts- og svømmehaller og biblioteker.

Initiativet kommer blandt andet, fordi Aarhus er gået med i partnerskabet 'Røgfri Fremtid', der er dannet af Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden.

Hvor lang tid vil det tage at skabe sådan en kulturændring?

"Det sker ikke overnight, men hvis vi bare sidder på hænderne uden at gøre noget, så sker det da slet ikke. Jeg har meget store forventninger til, at det vil ske. Ligesom da man gik bort fra at drikke øl på arbejde i frokostpausen. Det er noget, folk lige skal vænne sig til."

Skilte er der endnu ikke kommet op. Og hvordan de kommer til at se ud, kan rådmanden endnu ikke svare på.

"Det skal vi drøfte, når skiltene kommer. Men det bliver ikke en løftet pegefinger. Det bliver en henstilling om ikke at ryge, og måske noget i stil med 'Tusind tak, fordi du ikke ryger her'."

Hvor stor effekt har sådan et forbud, hvis der ingen sanktioner er?

"Lige så stor effekt, som det har haft hele vejen igennem. Folk indordner sig. De lærer at lade være med at drikke øl i frokostpausen. De står ikke i banken eller på biblioteket og ryger. Nu skal de vænne sig til, at man står heller ikke ved busstoppestedet og ryger. Det skal nok komme stille og roligt."

Ikke med i høringen

Forslaget var i offentlig høring fra 9. oktober til 6. november 2019. Der kom 37 høringssvar. Dog var forslaget om røgfrie busstoppesteder ikke en del af høringsmaterialet. Det blev først tilføjet efterfølgende. Fordi der var tvivl om, hvorvidt Aarhus Kommune havde lovhjemmel til at udstede et forbud her.

"Ja, det har jeg tilføjet, fordi jeg synes, det er oplagt. Og det har jeg fået byrådets tilladelse til. Jeg har helt klare retningslinjer fra borgmesteren," lyder det fra Jette Skive.

Hun har modtaget masser af positive reaktioner i mail-indbakken desangående, fortæller hun.

"Jeg tror, vi har ramt plet med det her forbud. Det er også frygteligt irriterende, synes jeg selv, når jeg går forbi et busstoppested, og der står en masse, som ryger. Og jeg skal ikke stå der, jeg skal bare forbi," lyder der fra Jette Skive.

Forbuddet gælder tobak, som omfatter cigaretter, vandpiber, e-cigaretter mv. Og ifølge Jette Skive kommer der yderligere restriktioner med tiden.

"Det her er første omgang, og det bliver ikke sidste."

Publiceret 20 April 2020 15:00