Kirkens Korshær oplever omkring 50 daglige stofindtag i fixerummet på Kalkværksvej på Sydhavnen.

Kirkens Korshær oplever omkring 50 daglige stofindtag i fixerummet på Kalkværksvej på Sydhavnen. Arkivfoto: Finn Frandsen /Ritzau Scanpix

Efter flytning af fixerum:

"Vi har fået langt flere brugere"

Kirkens Korshær, der driver stofindtagelsesrummet, melder om en stor stigning i antallet af brugere, efter stedet er flyttet til Sydhavnen

Af
Louise Nyvang Burmeister

Udsatte Den faste gruppe af brugere af fixerummet på Sydhavnen er steget fra omkring 50-70 til i dag omkring 150 personer.

Det fortæller leder af stofindtagelsesrummet Anders Stagis, der var med til at flytte fra Nørre Allé til Kalkværksvej 2 i foråret 2018.

"Vi har fået langt flere brugere, efter vi er flyttet herned, hvor der i forvejen var et miljø. Det er vi selvfølgelig glade for, men allerbedst var det jo, hvis der slet ikke var brug for os," siger Anders Stagis.

Stofindtagelsesrummet, hvor misbrugere under ordnede og hygiejniske forhold kan indtage deres stoffer, åbnede i 2013 i kælderen af Kirkens Korshærs bygning på Nørre Allé 25. På den placering havde stedet en fast brugerskare på 50 til 70 personer.

Det tog dog noget tid fra flytningen, og til man nåede op på den mængde af brugere, som man har i dag.

"Vi havde en halvlang periode, før der kom gang i det hernede, fordi der er et helt miljø, der skal flytte med. Det drejer sig om, at misbrugerne jo også gerne skulle kunne købe deres stoffer tæt på, fordi man ikke bevæger sig flere kilometer, efter man har købt sit stof," forklarer Anders Stagis.

I foråret sidste år oplevede personalet, at det for alvor rykkede i antallet af brugere.

I dag er der 1.500 til 1.700 stofindtag om måneden. Og omkring 150 faste brugere af stedet.

"Nogle kommer dagligt, andre kommer sporadisk," siger Anders Stagis.

Forgiftninger og overdosis

I fixerummet er der kabiner både for folk, der ryger deres stof, og for folk, der sprøjter det ind i årerne.

"Vi oplever, at det betyder rigtig meget for misbrugerne, at de kan komme her," lyder det fra lederen.

Sundhedspersonalet på stedet kan træde til, hvis der opstår overdosis eller forgiftning.

"Så sent som i går (onsdag, red.) havde vi en episode hernede, hvor vi måtte give modgift og hjertemassage. Det er heldigvis ikke noget, der sker hver dag. Men vi har da erfaringer med det," fortæller lederen.

Personalet opfordrer også brugerne til at dele deres stof op i mindre dele, for netop at undgå forgiftning eller overdosis, da stofferne kan variere meget i styrke og renhed.

"Her har de ro til at gøre det. De bliver ikke forstyrret, og hjælpen er lige ved hånden," siger Anders Stagis.

Stille lige nu

Under coronakrisen har der dog været en nedgang i antallet af brugere. I marts har der været 1.200 indtag. Ligesom resten af samfundet så isolerer de udsatte borgere sig i højere grad i disse tider.

"Vores kapacitet hernede er mere end halveret, fordi man skal holde afstand, og vi skal kunne holde styr på, at man bliver på sin plads og bliver sprittet af. Men nogle bliver også væk, fordi man bare ikke samles så meget, som man plejer, og fordi man kan få sin medicin til flere dage af gangen," forklarer Anders Stagis.

I skrivende stund har man ingen meldinger om, at nogle i misbrugsmiljøet skulle være smittet med corona.

"Det er tragisk, men i disse tider er det til deres fordel, at folk går i en lang bue uden om dem på gaden. Og de kender ingen, der har været på skiferie i Østrig eller på konference i Italien," siger Anders Stagis.

Åbningtiden for stofindtagelsesrummet, der er etableret af Aarhus Kommune og Kirkens Korshær i fællesskab, er fra 8 til 15 alle ugens dage.

Publiceret 14 April 2020 09:00