Sygeplejerske og lektor Tina Risager fra Risskov laver webinarer om at håndtere coronakrisen, når man har pårørende på plejehjemmene.

Sygeplejerske og lektor Tina Risager fra Risskov laver webinarer om at håndtere coronakrisen, når man har pårørende på plejehjemmene. Privatfoto

Corona-lukkede plejehjem:

Få gode råd til at klare adskillelsen

Tina Risager tilbyder gratis webinarer, hvor hun interviewer eksperter om, hvordan man bedst håndterer coronakrisen som pårørende til ældre på plejehjem

Af
Louise Nyvang Burmeister

Hjælp Har man en af sine kære på plejehjem, er man for tiden afskåret fra at besøge dem. Er der oveni købet tale om demente ældre, så forstår de måske ikke hvorfor, og magter måske heller ikke at tage et telefonopkald.

Den magtesløse situation, man som pårørende er i, vil sygeplejerske og lektor Tina Risager fra Risskov forsøge at forbedre. Hun udgiver derfor online-seminarer, såkaldte webinarer, om ældre og covid-19.

"Det er en udfordrende tid. Det er det virkelig, både for pårørende og for medarbejderne i ældreplejen. Jeg håber, at jeg kan være med til at fremme læring og refleksion over, hvordan man kan håndtere det bedst muligt," siger Tina Risager, der er cand.mag. i læring og forandringsprocesser og i mange år har arbejdet i ældresektoren.

Sidste år startede hun sin egen virksomhed, Resopti, der hovedsageligt består af webinarer henvendt til plejesektoren og demens-ramte.

"Normalt kommer jeg ud på plejecentre og har tæt kontakt med plejepersonale og pårørende. Men det har jeg ikke mulighed for, mens krisen står på. Derfor har jeg valgt at lave webinarer om covid-19, som er brugbare for både personalet og for pårørende," fortæller Tina Risager, der bor i Risskov.

En form for krise

De gratis corona-webinarer handler både om, hvilke symptomer der typisk optræder hos ældre, og om hvordan vi som mennesker reagerer, når vi pludselig ikke kan besøge de mennesker, vi ellers er meget tætte med.

"Det er jo en form for krise, vi oplever, når plejehjemmet, hvor mor, far eller mormor og morfar er, pludselig bliver lukket for os. Og vi ikke kan besøge den person, vi holder af," siger Tina Risager.

Hun har netop interviewet en krisepsykolog for at blive klogere på, hvordan man kan hjælpe sig selv igennem en svær tid.

"Man får et indblik i sine reaktionsmønstre og konkrete bud på, hvordan man kan komme godt igennem det," forklarer hun.

En af måderne at handle på kan være at aflevere små beskeder eller en lille gave.

"Selvom plejehjemmet er lukket, så må man gerne komme med en blomst, chokolade eller en besked til sine kære, så vil personalet bringe det videre. Det varmer ikke kun de ældre om hjertet, men hjælper også personalet, der har en pleje-opgave, som er blevet større, fordi de ældre er isolerede," forklarer Tina Risager.

Også afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital Christian Wejse deltager i et webinar, hvor han forklarer om generelle covid-19-symptomer og om, hvordan virusset påvirker især ældre mennesker.

"Vi forsøger at tale så lidt fagsprog som muligt og mere dagligdags-dansk. Så alle kan være med," fortæller Tina Risager.

Man kan få information om webinarerne på resopti.dk.

Publiceret 26 March 2020 15:04