Præsteklumme:

Todbjergs skjulte kunstskatte

Af
sognepræst i Todbjerg-Mejlby pastorat

Vibeke Boye Liisberg

præsteklumme Hvis man slår vejen forbi Todbjerg Sognegård, vil man, hvis man kigger ind gennem vinduerne, kunne få øje på et kæmpestort kunstværk, som dækker hele den ene langvæg. Det er en gobelin. Et tapet broderet af lokale kvindehænder. Et tapet med 34 billedpar taget fra en billedbibel fra 1400 tallet. En bibel, der populært blev kaldt Biblia Pauperum, ’de fattiges Bibel’. Min forgænger i embedet, Troels Tejlgaard, fik ideen til tapetet, da en kreds af sy-damer manglede noget at gå i gang med.

Troels fik overført billederne til mønstre, og fra 2000-2003 mødtes damerne en gang om ugen for at sy, og for at give konstruktiv kritik på hinandens hjemmearbejde. Man var enige om, at standarden skulle være i top, så hvis noget ikke fandt nåde for de andres blik, trevlede man op uden at mukke. Man syede på hørlærred, og garnet var det fineste uldgarn der kunne opdrives. Og mere end 50 forskellige farver blev benyttet. Da alle billeder var færdige, blev de syet sammen til et tapet, og i Todbjerg Kirke holdt man fernisering med stor festivitas. Nogen tid efter afsløringen dukkede Krone 1 pludselig op en dag på parkeringspladsen foran kirken. Troels Tejlgaard havde inviteret Dronningen til at bese kunstværket, og hun havde takket ja. Efter nogle års tourne’ rundt i landet endte tapetet på sin blivende plads i en montre i Todbjerg Sognegård, hvor man efter aftale kan komme og nyde synet, og få fortalt alle de gode historier, der knytter sig til tapetet.

Men også i Todbjerg Kirke har vi et kunstværk, et gulvtæppe i koret, ligeledes broderet af lokale kvindehænder. Da det gamle tæppe, bestående af kvadratiske felter i farver matchende kirkens øvrige farver, var slidt, gik frivillige kvinder i gang med at sy et nyt magen til. Også det arbejde tog flere år. Og også her var man enige om at kvaliteten i sy-arbejdet havde topprioritet. Og som ved afsløringen af Mejlbytapetet festligholdt man også indvielsen af det nye kortæppe på behørig vis. Helligtrekongers søndag 2021 har tæppet 10 års jubilæum, og da holder vi fest igen. Det er nemlig også noget vi er gode til i vores lille lokalsamfund: At feste og fejre. Har man lyst at være med og høre historierne om arbejdet, er man velkommen. De to store sy-arbejder er kostelige skatte skabt i fællesskab af mange kvinder, og skænket til fællesskabet. De mange, mange timer med håndarbejde og kaffe, snak og latter har styrket venskaber og fremelsket nye, og i det hele taget været med til at styrke fællesskabet. De smukke, færdige produkter repræsenterer derfor store værdier af mange slags.

Publiceret 15 February 2020 05:00