I kontorfællesskabet 'Den Gode By' i Blixens i Gellerup sidder Kristine Overgård Nielsen lige nu og arbejder på at gøre Fair Festival flyvefærdig.

I kontorfællesskabet 'Den Gode By' i Blixens i Gellerup sidder Kristine Overgård Nielsen lige nu og arbejder på at gøre Fair Festival flyvefærdig.

Ny festival guider dig væk fra bevidstløst forbrug

Med et mål om 40.000 besøgende til marts vil Fair Festival ændre vores forbrugsvaner

Af
Louise Nyvang Burmeister

Hvordan laver man sin egen kompost, hvordan genbruger man sine glas, hvilket tøj skal man kigge efter?

På ny, bæredygtig festival er der ingen løftede pegefingre men masser af tips til at skrue lidt ned for forbruget.

Fair Festival er navnet på arrangementet, der for første gang ser dagens lys til marts, og ambitionerne er høje.

"Vi vil være Danmarks største bæredygtige forbrugerfestival og har et mål om 40.000 gæster," siger Kristine Overgård Nielsen, der er direktør og partner i firmaet Globe Go Green, der arrangerer eventen.

I løbet af de tre dage, festivalen varer, vil man kunne møde masser af producenter, som arbejder med at gøre deres produkter bæredygtige, man vil kunne overvære debatter, deltage i workshops, se modeshow og høre musik.

"Vi har et ønske om at gøre forbrugerne mere kvalificerede og bevidste om, hvilke valg man træffer," siger Kristine Overgård Nielsen og tilføjer:

"Så er jeg egentlig ligeglad med, om man stadig helst vil købe tøj, der er lavet af børn i Bangladesh, det blander vi os ikke i, så længe man er bevidst om, at det er det, valg man har truffet," siger 51-årige Kristine Overgård Nielsen, der bor i Lisbjerg.

Rydde op i junglen

Hun fik ideen til festivalen for halvandet år siden, da hun selv ville sætte en stopper for sit tankeløse forbrug.

"Jeg magtede ikke at forbruge så bevidstløst længere. Men jeg synes, der var en jungle af mærkater og ordninger, som man skulle kende, og en hel masse man skulle lære for at kunne leve mere bæredygtigt i dagligdagen. Og så tænkte jeg, at sådan måtte andre også have det."

Hurtigt fik hun fem investorer med på ideen, og siden august har hun sammen med veninden og forretningspartneren Helle Tølbøl stået i spidsen for Globe Go Green, der arrangerer Fair Festival. Nu er de i alt fire, der arbejder fuldtid med festivalen.

"Og så har vi en aktiv bestyrelse, så i alt er vi vel 11 mand, der arbejder for, at få festivalen ført ud i livet."

Kristine Overgård Nielsen har tidligere været i tøjbranchen og inden for turisme.

"Det er nogle af de brancher, der udleder allermest CO2, så der er virkelig noget aflad, der skal købes," joker hun, og netop den uhøjtidelighed er det, festivalen bygger på:

"Vi er bestemt ikke frelste, for det rykker ikke noget, tror jeg. Hvis vi helt stopper med at forbruge, så lukker vi vores samfund ned. Men i stedet for fire skjorter til 300 kroner, skal man måske nøjes med at købe en til 1.200 kroner. Så holder den længere, og de ansatte, der har skabt skjorten, har nogle gode forhold."

Briller og banker

Festivalprogrammet er endnu ikke helt på plads, for listen af udstillere og arrangementer vokser hele tiden.

"Lige nu har vi 70 udstillere med. Målet er at komme op på 120-180. Vi er stærkest på tøj pt, men har også udstillere i huse, køkken og fødevarer, interiør, el-cykler og meget mere med. Vi satser på alle brancher lige fra mad, briller, hårde hvidevarer, biler og tøj til banker og pensionsselskaber."

Festivalen bliver delt op i tre temaer. I Scandinavian Congress Center kommer der mode, skønhed, børn og finansering. I Ridehuset er der mad og fødevarer og i Den Rå Hal på Godsbanen er der hus, have, biler og vedvarende energi. Alle steder vil der også være en scene med debatter og live musik.

"Det hele skal være dansk, og det skal få folk til at sige; 'hold da op, hvor gør vi meget' og så kan det måske give folk lyst til at gøre endnu mere."

Planen er, at festivalen skal være en årligt tilbagevendende begivenhed. Først i Aarhus og senere på året i København.

"Vi er jo fra Aarhus og synes, at det kunne være fedt, hvis Aarhus kunne brande sig på at være hjemsted for Danmarks største bæredygtige forbrugerfestival. Det drømmer jeg om at være med til," siger Kristine Overgård Nielsen.

Fair Festival

27.-29. marts

I Ridehuset, i Scandinavian Congress Center og på Godsbanen

Mød blandt andre Christine Feldthaus, Jesper Theilgaard, Thomas Skov, Steen Hildebrandt og Daniel Rye, der også er optaget af, hvordan vi kommer fra snak om bæredygtighed til at handle bæredygtigt.

Se mere på globegogreen.com

Publiceret 22 December 2019 06:00