Ezgi Ünalan skal for tredje juleaften stå bag disken i 7-Eleven ved Nørreport.

Ezgi Ünalan skal for tredje juleaften stå bag disken i 7-Eleven ved Nørreport. Foto: Anders Michaelsen

Utraditionel jul: Juleaften med få kunder, masser af rengøring og hygge

Ezgi Ünalan arbejder for tredje gang juleaften i døgnkiosken 7-Eleven på Nørreport. En vagt hun gerne vil have

Af
Anders Michaelsen

JUL En lang og vinterindpakket kø spærrer for indgangen. Og en efter en er det så frem med mobilen, så snart kassen nærmer sig. Nærmest forpustet kommer ekspedienten så tilbage med det, der for det meste er den slags store pakker, mange gerne vil se under en nordmannsgran.

På den måde er der som så mange andre steder også trængsel og alarm i 7-Eleven ved Nørreport. Og sådan er det mere eller mindre indtil kundetrafikken drastisk daler den 24., hvor butikken på hjørnet også holder døgnåbent.

Og der var ikke meget kamp blandt de ansatte om, hvem der skulle stå i butikken mellem 15 og 23. For tredje gang er det Ezgi Ünalan, der skal tilbringe juleaften bag kassen.

"Jeg føler lidt, det er en dag, jeg fast har fået. Og jeg plejer at sige til chefen, 'den her vagt vil jeg virkelig gerne bare have'," fortæller hun.

En speciel dag

23-årige Ezgi Ünalan med det tyrkisk klingende navn er født og opvokset i Danmark og læser til dagligt til markedsføringsøkonom på Erhvervsakademiet i Viby, men hun fejrer ikke jul. Så for hende er tjansen i 7-Eleven juleaften en oplagt måde at hjælpe hendes kollegaer og selv få fri til nytårsaften. 'Win-win,' kalder hun det selv.

Selvom højtiderne i Ezgi Ünalans familie er ramadan og nytårsaften, så er juleaften alligevel en speciel dag at være på vagt på.

"Den skiller sig meget ud fra de andre dage, i og med der ikke er nær så mange kunder. Men dem, der er, er bare meget glade," fortæller hun.

Det er ikke mange, der kommer på dagen, men de, der kommer, er typisk familieflokke, der lige skal hente noget, de har glemt. Det er sent på eftermiddagen og hen mod aften, at kundestrømmen nærmest løjer helt af. Til gengæld får de nysgerrige få, der kommer i butikken, vagten til at være noget helt særligt, ifølge Ezgi Ünalan.

"De er meget nysgerrige over det faktum, at jeg er på arbejde, og at der er åbent her 24-7, og 'hvordan kan det være, der er åbent juleaften?' De er meget snakkesalige og spørger til åbningstiderne, om jeg ikke også skal hjem til min familie, og om jeg skal stå her hele julen. Det er bare hyggeligt, og folk er bare glade og i godt humør," siger hun.

Heldige at have to muslimer

Hos butikschef Chris Lund Jensen er man blot glad for at have ansatte, der kan stå og passe butikken om aftenen. Selv skal han på arbejde juleaftensdag fra 7 til 12 , så han stadig kan nå hjem til familien om aftenen.

"Det er selvfølgelig også noget, man skal tænke over, når man siger 'ja' til det job. Det er, at vi har åbent de her dage (juleaften og nytårsaften). Og der er vi yderst heldige at have to muslimer i butikken, der er meget behjælpelige de dage," siger han.

For Chris Lund Jensen så er juleaften dog ikke en af de vagter, han selv ser frem til.

"Jeg stod her også sidste år til klokken 15. Og det er en røvsyg dag, der sker absolut intet. Folk er derhjemme og nogle enkelte kommer og henter fløde til risalamanden, det er det niveau, vi kører på. Der er jo intet salg."

Butikschefen understreger dog samtidig, at trosretning eller hvilke højtider man fejrer, ikke er noget, man ansætter personale efter, men at man har ansat de bedst kvalificerede.

Chris Lund Nielsen er butikschef i 7-Eleven på Nørreport og skal arbejde formiddaggen på juleaftensdag fra 7 til 12.

Chris Lund Nielsen er butikschef i 7-Eleven på Nørreport og skal arbejde formiddaggen på juleaftensdag fra 7 til 12. Foto: Anders Michaelsen

Rengøring og tid til andre ting

Når der så ikke er så mange kunder som normalt, så bliver tiden brugt på at holde butikken og lageret rent og pænt, og det passer Ezgi Ünalan helt fint.

"Jeg føler mig faktisk mere træt, når det går langsomt, og jeg ikke har noget at lave. Så at jeg har rengøringen at tage fat i holder bare min energi kørende. Jeg har selv valgt de her vagter i julen, fordi jeg gerne vil have dem, og når jeg nu ikke fejrer jul, så vil jeg langt hellere arbejde og bidrage til at kunderne bliver lidt gladere her juleaften end at sidde derhjemme og lave absolut ingenting."

De få kunder juleaften bliver så i de efterfølgende juledage fulgt op af et ekstraordinært større salg af mælk, hvor folk har glemt, at enkelte supermarkeder holder julelukket. Normalt bestiller man i butikken 30-40 liter hjem på en almindelig levering, det bliver i juledagene til 140-150 liter.

Fakta

Juleserie

Lokalavisen Aarhus bringer i løbet af december historier med folk, der holder jul på en anderledes måde end den traditionelle. Følg med i avisen og på aarhus.lokalavisen.dk

Publiceret 14 December 2019 10:00