Fra venstre: Ditte Bach, Sophia Hametner og Karen Storgaard Kildahl glæder sig til at give råd og vejledning til kommende og nybagte mødre.

Fra venstre: Ditte Bach, Sophia Hametner og Karen Storgaard Kildahl glæder sig til at give råd og vejledning til kommende og nybagte mødre. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Baby Instituttet har slået dørene op i Aarhus:

Vi er virkelig nørdede

Jordemødre står bag helt ny butik med vejledning i graviditet, fødsel og barsel

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

baby Du er mega nervøs, for du skal være mor for første gang. Du ved ikke, hvad der venter dig. Når barnet er kommet til verden, vil det hverken ammes eller sove om natten. Du er frustreret, du er presset, og du ved ikke, hvad du skal stille op.

Den situation er der masser af mødre, der står i, og det ved man alt om i Baby Instituttet, der netop har slået dørene op i Fredensgade 29 i Aarhus C.

Det er jordemoder Ditte Bach, der sammen med sygeplejerske og jordemoder Charlotte Utzon åbnede Baby Instituttet i Gentofte tilbage i 2009, og nu er tiden kommet til at åbne i Aarhus. Det er et sted, hvor man kan få udstyr til både baby og mor, ligesom der også er legetøj på hylderne. Det skal dog være noget, der giver mening, og som der er en idé med.

Udover det, der er i butikken, så er der vejledning i alt fra graviditet og amning til søvnproblemer hos baby.

"Vi oplevede, at der hele tiden var besparelser på området. Vi syntes, der var for travlt på barselsgangen, og vi blev derfor enige om at mødes og gøre noget ved det i stedet for bare at være ærgerlige over det. Derfor åbnede vi et privat barselshotel på Gentofte Hotel, og det har udviklet sig siden," siger Ditte Bach, der i 2013 udgav bogen 'Amning med ESA (effektiv smertefri amning) metoden', og i 2017 åbnede hun sammen med Charlotte en webshop, så nybagte forældre kunne købe udstyr og tøj til baby og sig selv.

Aarhus var selvskreven

Siden begyndelsen har Ditte Bach pendlet frem og tilbage mellem Sjælland og Jylland, hvor hun hele tiden har boet, og der har i mange år været et ønske om at åbne Baby Instituttet i Aarhus også.

"Der har været stor efterspørgsel efter, at vi skulle åbne et andet sted. Vi har folk fra Tønder til Aalborg, der kommer for at få især ammevejledning, og det var helt naturligt, at det blev Aarhus. Jeg er opvokset i Egå, og så er det jo Smilets By," siger Ditte Bach med et stort smil og fortsætter:

"Vi tager alt med fra Gentofte til Aarhus undtagen hotel-konceptet - det åbner vi ikke her. Vi har boet med børnene på hotellet, så vi ved, hvad det er for situationer, nybagte forældre står i, og vi ved også, hvad der skal til, for at både babyer og forældre har det godt."

Søvn er vigtig

Med sig i Baby Instituttet har hun søvnvejleder og jordemoder Karen Storgaard Kildahl, jordemoder Sophia Hametner og shopmedarbejder Nikoline Spindler.

"Jeg arbejder udelukkende med søvn. Jeg er tiltrukket af det. Jeg fik selv hjælp, for min dreng var virkelig dårlig til at sove. Det påvirker hele familiens trivsel ekstremt meget, når man ikke får sovet. Der er rigtig mange, der siger, det går over, men der er altså mange forældre, der bliver virkelig pressede, og sådan skal det ikke være," siger Karen Storgaard Kildahl, og Ditte Bach fortsætter:

"Vi har en praktisk viden, og vi læser alt, hvad der er værd at læse om emnerne. Vi ser børnene, og det er ikke sikkert, at noget der virker på det ene barn, også virker på det andet."

Ligesom det ikke er sikkert, at det virker for alle babyer, er det heller ikke sikkert, at de samme metoder er gode for alle forældre.

"Vi møder forældrene der, hvor de er. Det er vigtigt, at det ikke kun er børnene, der skal trives - det skal forældrene også," siger Sophia Hametner.

Firkløveret i Baby Instituttet bruger hinandens viden og erfaring, så alle dem, der kommer til stedet, får den bedste og mest nyttige hjælp.

Og især én ting er de alle enige om: "Vi er virkelig nørdede på den gode måde."

Publiceret 17 November 2019 08:00